Tarte Tartin – en variant

31 oktober, 2016
tartin

Idag blir det fusk på menyn. Eller nja, men en enklare variant av en klassisk äppelrätt. Tarte Tartin, pajen som gräddas upp och ner. Jag gör den med ett mindre ädelt hölje. Om det nu finns en hierarki i degvärlden. Nå, här blir det smet istället för mördeg. Välkommen in i köket!

Ni har sett den förr men då i försommarskrud. Jag serverade den med rabarber här på bloggen i våras och nu kommer höstversionen på äpple. Upp och ner? Men varför? Det finns en historia som berättar att ursprunget är ett misstag.

I ett franskt hotellkök sprang en stressad kokerska med bland annat en äppelpaj på sin att-göra-lista. Det rördes i grytor, hackades, maldes och styckades. Där åkte äppelskivorna i pannan tillsammans med smör, och socker. Och vips var de lite väl mörka.

För att skydda de från ännu mer värme under själva gräddningen la hon mördeg över äppelskivorna och gräddade pajen upp och ner. Pajen togs ut, vändes upp och se där, en Tarte Tartin var skapad.

tartin
Upp-och-ner-kaka. En sorts enkel tarte tartin med karamelliserade äpplen och sockerkakssmek.
rabarbertartin
Samma princip, men på försommartema. Rabarber med en läckert mönster i grönt och rosa. Minns ni!?

Idag gör jag en snabb och enkel kaka på den här principen, men med en sockerkaksliknande smet. Inte samma sak, men snyggt och gott. Dessutom slipper du risken att bränna dig på het karamell när kakan vänds. Den har sugits upp i smeten.

Jag gillar kakan bäst ljummen med en kula vaniljglass, men har i ärlighetens namn aldrig låtit den svalna och stå till sig. Till verket, såhär går det till:

Tarte Tartin – förenklad version

  • 50 g smör
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver

Fyllning

  • 3 syrliga äpplen, klyftorna ska fylla botten på en stekpanna
  • ½ dl socker
  • 40 g smör

Gör såhär

  1. Smält smöret i en kastrull, häll på grädde och ställ åt sidan.
  2. Knäck äggen i en skål och vispa dem tillsammans med socker och vaniljsocker. Det ska bli vitt och fluffigt. Rör i den ljumma smör- och gräddblandningen.
  3. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Man kan sikta ner mjölet för att gardera sig mot klumpar, men det är lite överkurs.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena halvera och kärna ur eller använd en urkärnare på det hela äpplet. Skär i klyftor, ungefär tolv på varje äpple. Tanken är att de ska ligga i ett lager och täcka botten på en stekpanna
  5. Ta fram en panna där skaftet klarar ugnsvärme. Lägg sockret i pannan och när det börjar smälta lägger du i smöret. Vakta, det ska smälta, och bli karamelligt utan att brännas. Lägg äppelklyftorna i pannan. Var snabb, men noggrann. Mönstret du lägger nu blir kakans snyggyta.
  6. Ta pannan från värmen och häll över smeten. Sätt in i ugnen och grädda ca 12-15 minuter. Håll koll på ytan som kanske måste skyddas med folie eller en plåt. Testa kakan med en sticka. Äppelklyftorna ska vara mjuka och sockerkakssmeten inte kladdig.
  7. Ta ut kakan. Lossa kanterna försiktigt med en kniv om de fastnat. Och nu kommer det spännande vändmomentet. Mitt tips är. Tänk innan och var försiktig.
  8. Jag lägger en tallrik över pannan, sätter rejäla grytvantar på händerna och lägger till sist en handduk över tallriken. Ta ett rejält tag om alltihop och vand bestämt på pannan. Ställ ner och lyft försiktigt bort pannan. Tadaa!
  9. Servera med vaniljglass eller en klick grädde.

Äpple är en av mina favoriter i matlagningen. Passar söta rätter men också i maten. Senast var äpple på menyn häromdagen och då tillsammans med viltfärsbiffar och andra höstiga smaker. Är du nyfiken så finns receptet här. I ett annat inlägg finns ett uppsamlingsheat med en rad äppelrecept av alla slag som presenterats här och det hittar du i inlägget här.

Vill ni prata mat så bjuder jag in. Frågor, idéer, tips och småprat är hjärtligt välkommet och enkelt. Skriv en kommentar och jag svarar. Simple as that! Hälsar Kat : )

Du och jag Butternut!
Viltfärsbiffar och höstens smaker