Supergoda fiskköttbullar

2 mars, 2016
Kategori:
fiskköttbullar

Visst är det konstigt, att man så ofta bara gör som vanligt. Nytänkandet ligger liksom för nära. Man ser inte möjligheten fast den är så tydlig, sen, när man väl sett den. För mig har köttbullar liksom varit köttbullar, men är de bara det?

Jag tillhör den stora skaran färsälskare. Precis som hela familjen och många, många andra familjer. Men vi har svårt att göra bara små förändringar för att få till något helt nytt. Färsbullar på fisk, vad tror ni om det?!

Häromdagen hade jag två middagsförslag. Köttbullar eftersom jag vet att då blir lilla E glad eller fisksoppa eftersom jag vet att det glädjer min äldsta son alldeles särskilt. Barnen kunde inte enas utan tog till sten, sax, påse och när det började hetta till mer än det var tänkt la jag mig i och bestämde.

Det blir…fiskköttbullar. Jaha och då är det bara att stå sitt kast vilket inte alls var krångligt. Jag gjorde köttbullar fast på fisk. Superenkelt och förvånansvärt gott. Varför gör man inte såhär?

Det passade särskilt bra eftersom jag hade en samling småfisk i frysen, abborre och gös. Ni vet, efter dagar när fiskelyckan är stor i mängd snarare än i storlek. Lite för små för rejäla filéer, men lite för stora för att inte ta med hem.

Jag filéade och byxade . Ni vet väl hur man gör för at få perfekt benfria filéer? Om inte, så finns ett blogginlägg med detaljerad beskrivning här.

Sedan var det bara att göra färs. Jag gjorde det enkelt för mig och körde fisken i matberedaren. Färdigt på några sekunder.

Idag fick smaksättningen bli enkel. Jag körde på salt och lök, men självklart kan man testa med olika sorters kryddning. Det är verkligen en av färsens storheter, möjligheten att smaksätta.

Stoppade lite extra smaker i såsen istället. En sorts lyxvariant på tzatziki och här stoppade jag in ett par av fiskens bästa smakkamrater lite citroncest och rejält med dill.

fiskköttbullar galleri
Nästan alla gillar färs. Lätt att smaksätta och varför inte göra den på fisk!? Köttbulleformen är älskad och inbjudande. Väl värt rullandet. Enkelt och så gott!

När man skriver recept är det rimligt och brukligt att ange för hur många man lagar. Vilket är en närapå omöjlig uppgift. Här till exempel hade jag 600 g fiskfilé. Det bör räcka till fyra personer. Men om mina två tonårssöner fick bestämma så äter de gärna hela lasset själva.

Men nu säger vi att det räcker till fyra så får ni fundera lite över vilka ni har runt middagsbordet och anpassa lite efter det.

Fiskköttbullar 4-6 pers

 • 600 g fiskfilé, t.ex. abborre, gös, torsk eller kolja
 • 2 skivor vitt formbröd
 • 1 ½ tsk salt
 • 1 liten gul lök
 • 1 kokt kall potatis
 • 1 ägg
 • ev 2 msk finskuren gräslök

Gurksås

 • 1 dl creme fraiche
 • 1 ½ dl grekisk yoghurt
 • 1 liten gurka
 • 1 citron
 • några kvistar dill
 • 1 liten vitlöksklyfta
 • salt

Gör såhär

 1. Börja med att köra brödet till smulor i en matberedare.
 2. Se till att filéerna är helt benfria. Lägg dem i en matberedare tillsammans med salt och kör till färs. Det går blixtsnabbt så låt inte beredaren gå för länge.
 3. Riv den gula löken på rivjärnets grova sida. Skala och riv potatisen på den fina sidan. Blanda alla ingredienserna och lägg eventuellt till ett par matskedar finskuren gräslök. God smak och snyggt.
 4. Sedan är det bara att rulla. 32 stycken runda, fina bullar stektes i en blandning av smör och rapsolja.
 5. Till såsen skärs gurkan i tärningar. Tvätta citronen noga och riv det yttersta, gula skalet av halva. Skär dillen fint. Riv eller pressa vitlöken.
 6. Blanda såsens alla ingredienser och smaka av med salt.

Servera fiskköttbullarna pinfärskt nystekta. Då har de en förföriskt frasig och oemotståndlig gyllenbrynt yta. Den svala såsen till, dessutom potatis, en sallad och citron till den som vill. Färs av fisk är det något ni brukar göra? Lämna gärna en kommentar och berätta hur ni gör för att få till en bra konsistens på fiskfärsen?

En färgrik grönsakspalett för vårkrafter
Bli vän med din brysselkål