Bli vän med din brysselkål

29 februari, 2016
brysselkål

Jag och min lillebror hade en lista: Lustmat och uschmat. Gissa var brysselkålen hamnade? Och så är det, många har svårt för kål. Det är beskan som får oss att rygga. Man det är faktiskt en fråga om balans. Ge brysselkålen rätt smaksällskap och du kommer älska den.

Jag provar att ugnsrosta de små kålraringarna inför fotograferingen och en nyvaken sportlovsunge tittar in i köket. ”Gör du popcorn?!”. Hm, nej brysselkål…men hon har rätt det doftar faktiskt popcorn. Och när jag strör över det knaperstekta, rimmade fläsket och ringlar över lite honung står tre barn bredvid och vill ha brysselkål till frukost.

brysselkål, galleri
Jag vet att många tycker att brysselkål är sådar. Men vet ni jag tror att det är att de är beska. Möt beskan med sälta som i ost, och fläsk och addera sötma som i grädde och honung. Det blir alldeles fantastiskt gott.

Ugnsrostad brysselkål kan verkligen omvända skeptiker. Men man måste leta efter en bra smakbalans. Jag tycker att brysselkål som verkligen har en tydlig beska behöver lite sötma, lite sälta och lite fett om man kan kalla det för en smak. Den beska smaken behöver smörjas upp lite. Och det här var en lyckad kombination. Olivolja, stekt rimmat fläsk (vildsvin) och honung.

Till nästa brysselkålsprojekt tänker jag grädde som ju har en mild, sötma och ost. Älskar västerbotten, men parmesan går säkert bra eller någon annan lite salt ost med karaktär. Superenkel tillagning som kan förberedas fram till momentet när formerna ska in i ugnen.

Smaken är mild och beskan som stör när det blir för mycket blir istället en del i en fungerande smakenhet. Den här varianten passar också alldeles förträffligt till frukost. I alla fall om ni frågar mina barn som fortsatte frukostera på brysselkålstemat när första omgången ugnsrostat var slut.

brysselkål
Så rätt. Allt man kan önska om säsong och närhet. Dessutom vackra som små konstverk..

Brysselkål eller rosenkål som man också kan säga är helt rätt just nu. Man skördar de nu mitt i vintern eftersom de behöver en köldknäpp för att få rätt smak. De stämmer så precis in i visionen om närodlat och vi borde äta dem i massor. Nyttiga såklart som kålväxter ofta är. Och ett alldeles fantastiskt bra tillbehör till viltet. Något rökt till passar kanonbra.

brysselkål
Ugnsrostad med rimmat fläs, timjan och sötma från honung. Kanongott!

Ugnsrostad brysselkål med knaprigt fläsk (4 pers)

  • 500 g brysselkål
  • 2 msk olivolja
  • timjan gärna några kvistar färsk
  • en nypa flingsalt
  • 200 g rimmat fläsk, jag körde på rimmad vildsvinssida, men tamt går bra
  • 1-2 msk honung
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa kålen från trista täckblad. Lägg i en ugnsform, häll på oljan. Lägg i timjan och salt innan du blandar om och ställer in i ugnen.
  2. Skär fläsket i tärningar och stek knaprigt. Kålen mjuknar och får fin färg efter 15-20 min. Ta ut och strö fläsket över innan du ringlar på honung. Smält honungen först om du har en fast sort.

 Grädd- och ostgratinerad rosenkål (4 pers)

  • 500 g brysselkål
  • 2 dl grädde
  • 1 ½ dl grovriven ost till exempel västerbotten eller parmesan
  1. Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten. Putsa kålen och halvera dem. Lägg i kokande vatten ett par minuter. Ta upp och häll noga av vattnet.
  2. Lägg i form, en större eller en per person. Fördela grädden och strö över osten. Låt stå i ugnen till kålen får fin färg.

 

Sådär ja, uschmaten definitivt förvandlad till lustmat. Vad säger ni om brysselkål? Vad hur gör alla ni som odlar själva? Finns brysselkål med bland fröpåsarna och hur serverar ni skörden?

Supergoda fiskköttbullar
Kryddsmör med grillsmak