Kryddsmör med grillsmak

27 februari, 2016
kryddsmör

Löpsedlarna har lovat sol i helgen och det var såhär nära att jag dammade av grillen. Dumt egentligen att bara grilla vår och sommar, men nu står den där inpackad längst bak i förrådet. Vi får se, nästa helg kanske. Till dess kör vi grillsmak på kryddsmöret.

Lite folk på middag och några är lovade vildsvin medan andra inte äter kött. Därför blir det vildsvinsfilé och gös. Och till detta ett smör som funkar oavsett vad man väljer. Enkla kryddor, men med en twist. Smaken av grillat.

En smaksättare som görs av purjolök. Processen är enkel. Sätt ugnen på 250 grader och lägg in några väl tvättade och torkade purjoblad. Låt de ligga tills de är helt svarta. Riktigt förkolnade. Ta ut och mortla till ett pudrigt strö av sot.

Purjosotet blir en jättefin smaksättare i smöret och funkar också att krydda en majonnäs med, eller att pudra på en rätt där man vill addera lite kolgrillkänsla.

Övriga ingredienser går fint både till gösen och till vildsvinet. Vildsvin är mycket milt i smaken och trivs särskilt bra ihop med några av smörets ingredienser. Fänkålsfrö, rosmarin, citroncest och chili är alla riktiga smakkamrater både till vildsvinskött och till gös som är en fisk med karaktär. Och såhär går det till:

kryddsmör
Den sotade purjolöken ger smöret en fin mild smak av grillat. Smöret passar både till kött och fisk. Alldeles särskilt bra till vildsvin som trivs ihop med fänkål, chili och citronskal.

Kryddsmör med grillsmak (4 pers)

Ingredienser

  • ¼ purjolök, använd sedan 1/2 – 1 tsk av sotet
  • 125 g smör
  • 1 citron
  • ½ färsk chili
  • ett par kvistar färsk rosmarin
  • ½ tsk fänkålsfrö
  • salt
  1. Sätt ugnen på 250 grader och sota purjon enligt texten ovan. Tvätta citronen noga och riv det  yttersta gula skalet av halva.
  2. Dela chilin och ta bort mellanväggarna inuti. Det är dem som står för det mesta av hettan och det här ska bli ett mer aromatiskt än starkt smör. Finhacka chili och rosmarin. Krossa eventuellt fänkålsfröna grovt.
  3. Blanda alla ingredienserna med smöret. Smaka av med salt och ställ kallt till servering. Vill du ha en enhetlig form kan smöret rullas in ett smörpapper.

Ett alternativ är att göra en äggform med hjälp av en sked. Kolla gärna in den kortkorta filmen som ligger på mitt Instagramkonto.

Bli vän med din brysselkål
Kungen av färsbiffar Wallenbergare