Kungen av färsbiffar Wallenbergare

24 februari, 2016
Wallenbergare

Till min lycka ett frysfynd. Jag letar längst in i gömmorna. Och där bak i hörnet, en skatt. Ett missat paket älgkalvfärs. En av de allra mest eftertraktade platta små paketen. Var helt säker på att färsen var tvärslut, men jag har missat ett paket. 

Tanken börjar spinna, hm kanske något med italiensk touch. Parmesan, vitlök, lite citroncest och …. Då kommer tjutet bakom min rygg:

– Älgkalv! Åh mamma, underbart jag älskar dig! Wallenbergare till middag!

Och ja va fasen…klart att det blir.

Inga konstigheter. Inget slår originalet. Fast älgkalv, nja så var det ju inte tänkt från början. Hur som helst så blir det fantastiskt bra.

Mitt recept är inte mitt utan Tore Wretmans. Ni vet kockarnas kock som skulle fyllt 100 år i år. Eller det är delvis hans recept för i ärlighetens namn så säger han att det ska vara nära dubbelt så mycket grädde och ytterligare ett antal äggulor i färsen, men nån måtta får det vara. Jag har dragit ner och mängden är ändå riklig, milt uttryckt. Men det blir alldeles fantastiskt gott.

Hans speciella kryddblandning är i alla fall med. Epice Riche, också kallad fyra kryddor. Förr fanns den att köpa, men nu får man blanda den själv. Och det är värt besväret, Färsbiffarna får en speciell, mild men aromatisk smak.

Såhär går det till. Kryddorna ska vara malda och man blandar de i de här proportionerna: 1 del muskotnöt, 2 delar vitpeppar, 1 del kryddpeppar och 1 del kryddnejlika.

wallenbergare galleri
Wallenbergare är en riktig klassiker.  Mild och smakrik kalvfärs eller älgkalv, förstärkt med en försvarlig mängd grädde och äggulor. Ingen varje-dag- mat. Men en då och då-rätt att njuta av och älska.

Wallenbergare (4 pers)

Ingredienser

  • 600 g älgkalvfärs, eller kalvfärs
  • 1 ½ -2 tsk salt
  • peppar
  • 1 krm Epice rich, fyra kryddor se nedan
  • 3 äggulor
  • 2 dl iskall grädde
  • 3 skivor vitt formbröd

Gör såhär

  1. För att lyckas bäst ska man ha alla ingredienserna kalla och arbeta ihop smeten snabbt.
  2. Börja med att blanda färsen med salt, peppar och äggulor. Så ska grädden i, rör snabbt ihop. Smeten är lös och ska vara det.
  3. Mixa brödskivorna till smulor. Forma biffar, ganska stora och vänd dem försiktigt i brödet. I originalet är biffarna stora. En sådan här omgång färs räcker till fyra biffar, men det kan vara lite knepigt att få dem att hålla ihop. Gör fler och mindre om du vill vara på den säkra sidan. Stek biffarna i en blandning av rapsolja och smör. De ska stekas på låg värme.

Servera med potatismos, rårörda lingon, ärtor och brynt smör. Sås? Nix inte om Tore får bestämma.

Kryddsmör med grillsmak
Blåbärsscones - en usel bagares revansch