Blåbärsscones – en usel bagares revansch

23 februari, 2016
Kategori:
blåbärsscones

Japp, det är bara att erkänna och gilla läget. Jag kan inte baka. Mjöl och jag är inte kompatibla, om det inte  handlar om att göra pasta eller gnocchi, där äger jag, men söta bröd. Nej, och det är därför jag älskar scones. Scones är förlåtande mot en medioker bagare.  Jag boostar mina med blåbär, en sorts revansch för det blir verkligen kanongott. 

Bakkravet minskar med en deg som bara ska nypas och fösas ihop. Scones är helt enkelt lätt att fixa och det går fort. På en halvtimma är de klara, Det doftar underbart, man får äta dem direkt och de ska se ut som mina gör. Knöggligt är liksom helt rätt.

Mina blåbärsscones är lite som en blandning mellan bröd och kaka. Det är lite socker i men en mycket liten mängd om man jämför med just en kaka. Och blåbären ger en fin brytningen mellan sött och syrligt.  De funkar till fika, de passar till matsäck och idag agerade de som en mild och trivsam väckarklocka.

blåbärsscones
De ser ut som scones. Och det passar mig, eftersom bak nästan aldrig blir som jag tänkt. Men de här klarar jag och de är precis lagom söta och lite blåbärssyrliga . Gott och sconessmuligt.

Härhemma har vi startat upp veckan med sovmorgon. Och den sträcker sig fram till lunch eller något längre. Nej, det gäller inte mig, men barnen sover gott och oerhört länge under lovet som egentligen inbjuder till sport snarare än sömn. Bakom sig har de lämnat åren när 5:30 var en utmärkt tid att stiga upp. Timmarna går och när jag till slut tröttnar och vill ha upp dem blir mina scones en oväntat bra väg till ett vänligt uppvaknade.

Jag öppnar alla sovrumsdörrarna så att dofterna letar sig in och så lite köksskrammel som förstärkning.  Och det dröjer inte länge innan de kommer en efter en . Idag var jag den allra snällaste mamman som satte en kopp varm choklad i den ena handen och ett blåbärsscones i den andra på var och en av mina tre sömndruckna tonåringar. Och jag lovar ingen hade något att invända mot de måttligt vackra sconsen. Bara nöjda suckar. Och såhär gör man.

Blåbärsscones 8-10 st

Ingredienser

 • 7 dl vetemjöl
 • 3/4 dl socker
 • 1 1/2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 125 g smör
 • 2 dl turkisk yoghurt eller grädde
 • 1 1/2 dl blåbär, frysta, de ska inte tinas
 • mjölk eller grädde att pensla med
 • Sätt ugnen på 225 grader.

Gör såhär

 1. Rör ihop de torra ingredienserna. Tärna ner smöret i mjölet och nyp ihop smör och mjölblandningen till smulor.
 2. Blanda i yoghurt eller grädde tillsammans med frysta blåbär.  Forma små scones och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
 3. Pensla med mjölk eller grädde och grädda i ugnen ca 15 minuter. ta ut och ät när de svalnat något.

Alla verkar kunna baka. Är jag helt ensam eller finns det någon som känner igen sig? Eller har ni kanske andra köksambitioner som inte riktigt vill vara på er sida?

Kungen av färsbiffar Wallenbergare
Makalöst god västerbottenkräm