Makalöst god västerbottenkräm

19 februari, 2016
parmesankrämsklick

De där riktigt bra recepten som man får till sig ibland. Inte ofta, men när…åh vilken lycka! Och här är ett av dem. En liten krämig klick. Len som silke med en distinkt, men mild smak av Västerbottenost. Ser inte mycket ut, men fasen vad gott!

Idag serverar vi den till en kötträtt, men det hade lika gärna kunnat vara till en stekt abborrefilé med massor av dill, eller till nykokt färskpotatis, till rödbetor, eller varför inte till en grillad brödbit med skivade tomater, bacon och basilika. Den är helt enkelt bra till mycket.

Men idag kör vi den till kött. Supermört innanlår av älgkalv, tunnskivat med massor av grönt från mina fönsterodlingar. Älskar att frisera och skörda av de späda bladen som ett första träningspass inför vår och större skördar.

parmesankräm, örter
Något odlat och något inhandlat. Krasse, ärtskott, machesallat och rödbetsblast är uppfödda i mitt fönster, men egenskörd av gräslök och dill dröjer några veckor. Om man är en ”glaset halvfullt” optimist.

Och jag vet, älgkalv ligger inte i var mans frys, men det går faktiskt lika bra med annat kött också. Viktigt dock att det är från de möraste bitarna. Tänk innanlår, filé eller ytterfilé. Snabblagat och känsligt kött eftersom det är så magert.

Går innertemperaturen upp för mycket kommer köttet att bli torrt och hårt. Jag brukar köra köttet till 57 grader. Då är det rosa i mitten och känns tillagat men saftigt. Det där med passande temperatur är individuellt. Bäst är att testa sig fram för att hitta det egna idealet.

Vi kör på med en liten smörsky till också. Inget krångel, fixad på ett par minuter. Det här blir en lätt, nästan lite elegant köttsallad. Inte alls robust, grytigt, stekigt eller såsigt som man kanske när det handlar om vilt. Här får ni en annan sida av den fantastiska råvara viltkött är.

parmesankräm, kött-tallrik
Lättsam köttsallad. Innanlår på älgkalv och västerbottenkräm möter årets allra, allra första skörd.

Jag gick all in och tog fram sprits och tyll för att få de finaste små ostkrämklickarna. Men det kanske är överkurs. Ni avgör.

Och någon form av potatis kan man naturligtvis ha till. Kika på Tore Wretmans recept som jag skrev om här på bloggen för någon vecka sedan. Det passar alldeles utmärkt.

Nu den där klicken, eller krämen om man så vill.

Västerbottenkräm

  • 100 g västerbottenost
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2- 2 ½ dl rapsolja
  1. Riv osten fint. Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och rör genast i osten så att den smälter helt. Låt blandningen svalna.
  2. Lägg två äggulor och ostblandningen i behållaren till en stavmixer. Kör igång mixern och häll sakta i oljan. Krämen blir tjock, blank och alldeles sagolikt god.
  3. Servera den till exempel tillsammans med supertunna skivor viltkött, och späda gröna blad, örter och skott. Dessutom en enkel sky på 1 dl vatten, 1 msk koncentrerad kalvfond och 30 g smör. Koka upp och så var det klart.

Det här är en rätt som gör att det känns som om våren kliver in genom dörren en liten stund.  Och visst är den på gång. Den där dova skogstystnaden är alldeles borta. Fåglarna sjunger upp, lite tveksamt än, men de är definitivt på gång.

Hasseln börjar släppa ut sina hängen och ja något har tveklöst hänt. Eller vad säger ni? Har ni sett något? Finns det några hoppfulla tecken därute att dela?

Blåbärsscones - en usel bagares revansch
Frasig och gyllenbrynt panering till fisken