Vegomacka för köttätare, vegetarian och vegan

10 mars, 2017
vegomacka mars17

Vegetariskt. Hur känns det? Gott och positivt? Trendigt? Eller hopplöst trist och vitt skilt från riktig mat?  Här kommer en vegomacka som passar de flesta. Köttälskaren, vegetarianen eller den hängivna veganen. Jag lovar smakrikt, mättande och mycket gott! För alla! Välkommen in i köket!

Har ni följt med på surdegsfärden? Baket som startade med att jag rörde ihop en surdegsgrund som till sist blev ett rasande vackert surdegsbröd bakat i gryta. Och här kommer den rafflande avslutningen med en vegomacka byggd med flera lager.

Om en macka ska vara själva måltiden snarare än något man äter vid sidan av då får man göra sig till lite. Jag ville åt något som kan göras i förväg för att kunna tas med ut på någon trevlighet eller vara en praktisk måltid när man inte hinner med något annat.

Den ska kunna slås in och hålla ihop utan att bli alltför kladdig. Tanken var också att man verkligen ska bli mätt och att den ska tilltala många fler än bara vegetarianer. En vegomacka för köttätare.

Letade efter pålägg i en kombo som samtidigt var krämiga, krispiga, mjuka och smakrika. Smakrika som i ugnsrostade grönsaker med chilihetta.

vegomacka, mars17
Macka eller hel måltid? Båda delarna, absolut. Jag tänkte mättande och fräscht. Och den håller att göras i förväg utan att bli tråkig. Till utflykt, reslunch, efter träning eller annat.

Och såhär fick det bli.

Vegomacka – lager på lager

Stark ajvar relish: Köp färdig eller gör själv. Recept hittar du i ett tidigare inlägg här.

Hummus: Häll av spadet från en förpackning kikärtor. Lägg i matberedare tillsammans med ett par msk oliv- eller rapsolja, lite salt och saften från ½ citron. Råkar du ha sesampastan tahini hemma så klicka i lite av den också.

Kör maskinen. Späd eventuellt med en aning vatten till du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt, citron och riv i en vitlöksklyfta om du vill.

Coleslaw: Jag hyvlade rödkål och blandade med finskuren purjolök, lite salt och majonnäs. Kålen ska inte vara dränkt i majjon bara klädsamt draperad. Vill du göra egen majonnäs så går det på 15 sekunder blankt. Receptet hittar du  i inlägget här.

Ugnsrostade grönsaker: Här använde jag det som kallas fruktgrönsaker. Visst låter det fint. Tomater, squash, aubergine och paprika. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva tunt, pensla på olivolja och salta. Kanske någon örtkrydda också? Timjan eller oregano passar bra. Ställ in i ugnen ungefär 20 min tills grönsakerna fått fin färg.

När påläggen vara klara var det bara att stapla dem på brödet ett efter ett. Mackan trycktes ihop, slogs in i papper och skars mitt itu.

vegomacka, mars17
Nybakat eget surdegsbröd, ajvar, hummus, coleslaw och ugnsrostade grönsaker. En riktig höjdarmacka som funkar på alla. Inbiten köttätare vegetarian eller vegan.

Vill du se en liten enkel  sekundkort film på de olika stegen så kika på mitt instagramkonto skogtillbord.

Och till dig som trots allt längtar hett efter en riktig kötthappening i mackform rekommenderar jag inlägget ”Biffmacka alldeles, alldeles underbar”.

vegomacka, m1rs17
Vego vr kött. Nej man måste inte välja antingen eller. Alternera är ett alternativ.

Till sist påminner jag en än gång om möjligheten att köpa en riktigt bra brödkniv med 150 kr i rabatt. Är du intresserad så använd koden: Skog till bord PS brödkniv när du klickat dig in på Professional secrets. Koden gäller t.o.m. måndag 13/3.

Också du som redan har en bra kniv kommer ha nytta av att kika på sajten som har mängder med kunnande att erbjuda. Den bygger till största delen på tips från proffs i de kända restaurangköken riktade till oss vid spisen hemma. Matkunskap helt enkelt.

Frågor eller egna idéer delar du enkelt i en kommentar. Jag finns på plats och svarar alltid!. Hälsar Kat : )

Så rengör du din gjutjärnspanna
Surdegsgrund - en gång för alla