Ajvar relish – en last att vårda

20 februari, 2017
ajvar feb17

”Kan själv!”, där har ni en av mina matidéer. Basen för nästan all mat härhemma är schysta råvaror fixade från grunden. Hel- och halvfabrikat är inte min grej, eller nja med några undantag. Vi har en konservlast som gränsar till beroende. När något saknas finns den där som räddning. Nyfiken!? Välkommen in i köket!

Det är dags att komma ut med min ajvarlast. Ajvar relish, ni känner väl till den? Röran från balkan som satt klorna i hela familjen. Jag vet inte riktigt när det började spåra ur men allt oftare stod burken där mitt på bordet.

Under lång tid köpte vi den som konserv i glasburk och oftast så ser ingredienslistan helt okej ut. Lite olika beroende på tillverkare, men ofta görs ajvar utan konserveringsmedel och svårtydda tillägg eller mängder med socker. Men som alltid så vill jag prova själv för att känna in rätten och göra den till min.

Målet är att ge sig ut en tidig sommarmorgon för att skörda egna ingredienser i mitt eget växthus. Frön är beställda, en del redan satta. Tre sorters aubergine ska jag prova och tre sorters paprikor. Det som saknas är växthuset. Men jag har en plan.

Nå, till dess finns det andra som odlar. Ajvar relish är en mycket lättlagad grönsaksröra. Den kan vara mild eller het beroende på mängden chili som används. Basen är paprikor och aubergine. Och tillagningen är som sagt enkel.

ajvar relish, feb17
Egen Ajvar relish är lätt. Några få ingredienser, en stund i ugnen, en sväng i matberedaren och se där en röra som gör det mesta lite bättre.
ajvar relish, feb17
Som pålägg, som pastasås, som röra vid en buffé, som sidekick tillköttbiten eller som…det finns inget stopp.
ajvar, feb17
Efter en stund i ugnsvärmen är det lätt att bara dra av paprikans skal. Värmen koncentrerad smakerna och plockar fram sötman som inte riktigt märks när paprikan är rå.

En av de allra bästa smaksättarna är ugnsvärme och för ajvarproduktionen är den nödvändig. Smakerna koncentreras och paprikornas sötma träder fram på bekostnad av krispet. Grönsakerna blir mjuka och inte minst lättskalade. Auberginen är bara att gröpa ur med en sked och när paprikans skal bubblat upp och svartnat lätt i ugnen är det enkelt att bara dra av skalet.

Jag har hört från en pålitlig ajvarkälla att röran kan göras enkel efter en omgång i ugnen eller mer komplicerad genom att koka ihop den ytterligare en gång. Idag blir det den första varianten, men när mina frön grott och växthuset är på plats då lovar jag komma igen med en dubbelkokad omgång.

Idag blir det inte heller någon konserv utan en sats för direkkonsumtion. Skulle tro att den håller fyra dagar i kyl. Vill du spara så är det bara att frysa. Och vad ska man då ha den till? Jo, exempelvis det här:

  • Till pasta! Blanda rykande het penne med en rejäl dos ajvar. Servera med ungsrostade tomater och svarta oliver. Dessutom drivor av färskriven parmesanost till den som vill.
  • Klicka i grytan, passar kött, vegetariskt, fisk eller kyckling.
  • Klicka lite i smeten när du gör köttfärsbiffar.
  • Servera som pålägg. Jättegott på rostat surdegsbröd och gärna med stekt eller pocherat ägg. Blir en hel liten måltid.
  • Ställ fram på bordet för var och en att förgylla köttbiten med, eller kycklingen, eller fisken.
  • Lägg som ett av lagren i en lasagne.

Ajvar är en smaksättare men också en konsistensgivare eftersom auberginen blir mjuk och ger en slät, krämig röra när den mixats. Och såhär går det till att göra egen:

Ajvar relish

  • 3 röda paprikor
  • 1 stor aubergine
  • 1-2 chilifrukter, typ spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • 2 tsk vinäger
  • 1 tsk honung
  • salt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera paprikorna och ta bort kärnorna. Halvera auberginen på längden. Stick ett par hål i chilin.
  2. Lägg paprikor, aubergine och chili i en ugnsform och ställ in i ugnen. Låt stå ungefär 20 minuter till skalet på paprikorna svartnar och bubblar upp.
  3. Ta ut ur ugnen och låt svalna innan du enkelt drar skalet av paprikorna och gröper ur auberginen. Lägg i en matberedare tillsammans med avsmakad chili och skivad vitlök. Chilin kan variera i styrka så lägg inte i allt innan du försiktigt smakat.
  4. Häll på olja, vinäger, honung och lite salt. Kör maskinen till du har en konsistens du är nöjd med. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, lite vinäger eller honung.

 

Ta chansen och prata mat genom att skriva en kommentar. Kanske har du en fråga eller ett kanontips att dela. Jag finns här och svarar direkt. Hälsar Kat : )

Citronrutor att älska
Stroganoff som lyxig snabbgryta