Stroganoff som lyxig snabbgryta

16 februari, 2017
stroganoff

Stroganoff som snabb, lyxig gryta! Det var faktiskt så det startade innan falukorven smög sig in och puttade ut biffen. Men varför släppa en vinnare? Här har du en riktig festrätt som inte kräver timmar av förberedelse, krångliga moment och nervös ångest innan gästerna slår sig ner vid bordet. Välkommen in i köket!

Vem älskar inte en köttgryta?! Mustig, värmande och tröstande. Oftast tänker man på de långputtrade. De som står i timmar och puffar hoppingivande doftlöften. Men så finns det andra varianter. Snabbgrytorna, de som kan beskrivas som stuvningar och bär namn som frikassé, ragu eller sauté.

En sauté bygger på en annan teknik än långkoket. Och en annan köttråvara. För kött är inte detsamma som kött. En styckdetalj beter sig på ett helt annat sätt än en annan.

Jag kan gå på hur länge som helst om det här, men i korthet och mycket grovt kan man säga såhär:

 • Oftast, inte alltid, passar framdelskött bäst i långkok. Och det gäller i stort sett oavsett djurslag. Framdelskött innehåller mycket bindväv som kräver tid och fuktig värme för att bli mört.
 • Till en snabblagad gryta, eller sauté passar bitar som inte innehåller hinnor och bindväv. Kött med fina muskelfibrer som är värmekänsligt och kan bli helt förstört om det hålls i värme för länge. Tillagningen är blixtsnabb, nästan som att woka. Allra bäst för ändamålet är bitarna som sitter ryggpartiet, biff eller filé.
stroganoff
Fint, fint strimlad riktigt mör biff som steks hastigt till fin färg. Bästa starten på en kalasgod stroganogff.
stroganoff
En biff stroganoff innehåller enkla ingredienser. Men med riktigt mört kött kommer den snabba grytan att bli en succé.

Stroganoff vet alla vad det är och de flesta tänker nog på korvvarianten. Men den kan göras på annat sätt, mer lik ursprunget. En lättlagad, snabb kalasrätt med mör biff eller filé på ingredienslistan. Jag brukar köra den som bjudrätt när det både ska vara lite extra och enkelt. Den går hem i alla årsklasser och innebär inget krångel. Lägg lite extra kärlek vid köttet som ska stekas hett och snabbt till fin färg.  Det är dagens enda pekpinne.

Jo visst har rätten en historia och där skymtar sent 1700-tal, en rysk greve Stroganoff och möjligen hans kock, eller om det var greven själv? Nå, vi lämnar det och tar tag i väsentligheterna. Såhär går det till:

Biff Stroganoff

 • 600 gram biff eller filé, av vilt- eller nötkött
 • salt
 • svartpeppar
 • 150 – 200 g svamp, champinjon eller fryst skogssvamp
 • 1 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 tsk paprikapulver
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 dl crème fraiche
 • 1 dl vatten
 • 1 ½ msk koncentrerad kalvfond
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 msk finhackad persilja

Gör såhär

 1. Putsa köttet noga och skär det i tunna strimlor. Salta och peppra köttet innan du steker det hastigt i panna. Fyll inte pannan med kött utan ta lite i taget så att bitarna får fin färg. Häll upp och ställ åt sidan.
 2. Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
 3. Hetta upp fett i en stekpanna och stek svampen så att det mesta av vätskan dunstar innan du lägger i löken. Stek på medelvärme till fin färg.
 4. Rör ner paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa en kort stund innan det är dags att röra i crème fraiche, vatten och fond. Koka en kort stund innan det är dags för senapen.
 5. När såsen fått fin konsistens ska köttet tillbaka i pannan. Nu ska grytan inte koka mer utan du avslutar direkt med att strö över persilja. Servera stroganoffen genast med pressad potatis och saltgurka.

Grytor är som sagt mycket olika beroende på val av köttdetalj. Vill du veta mer om kötttänket och hur du lyckas med grytor kan du kika på inlägget vid länken här.

Och har du frågor, idéer eller annat matigt att samtala om så är du välkommen att skriva en kommentar. Jag finns på plats och svarar pronto! Hälsar Kat : )

Ajvar relish - en last att vårda
Fruktstund i februari