Fruktstund i februari

13 februari, 2017
Kategori:
februarifrukt

Jag behöver uppmuntran. Har skurit mig i fingret. Anar en förkylning på ingång. En till. Inget allvarligt, men något lite extra skulle kännas bra. Och mina krav är modesta. Jag låter mig förföras av några februarifrukter. Det låter som syndafallet, men jag känner mig precis lagom fallen när jag lägger upp frukten på köksbänken. Det ska bli en extra-allt fruktsallad! Välkommen in i köket!

Fruktstund i februari. Kan vara hur trist som helst med sallad på stenhårda äpplen, själlösa druvor och klementin i klyftor, men det kan också vara en happening i smak, doft och färg. Och jag gör mig till, spar inte på krutet utan gör allt för att det ska bli mer än bara mäh.

Valet av frukt är gjort och framför mig ligger apelsiner, mörkt rödmelarade och vackert orangea. Det är deras tid. Härligt med något som peakar i februari. De får sällskap av mango, passionsfrukt och banan. Syrligt, sött och smakvarierat. Så olika och personliga, men alltid beredda att samsas och bilda vinnarteam.

februarifrukt
Vi är mittemellan skörd och skörd och jag faller för frestelser. De där exotiska frukterna med lovande smakexplosioner lockar. Och jag ger med mig, va fasen klart att vi ska ha en hejdundrande fruktsallad! Det är ju måndag och februari, eller hur!
februarifrukt
Rester av en stärkande fruktstund. Man blir ju glad till och med av skalen!

Har ni tänkt på att frukt, och grönsaker också förresten, förändras under kniven? Att det verkligen har betydelse hur de skärs. Att samma frukt kan smaka och upplevas helt olika beroende på hur den skärs upp. Idag väljer jag att skiva alla frukterna tunt i stora bitar.

Tunna skivor är lätt att äta och de tar upp marinaden på ett lysande sätt. Inte svårt, men utan en vass kniv blir det bara mosigt. Steg ett är alltså att slipa en kniv sylvass.

Frukterna är saftiga i sig, men jag vill ha in lite andra smaker. Ett uns vanilj och lite extra sötma. Det får bli en marinad att hälla över frukten. Pressad apelsin, honung och en vaniljstång gör jobbet precis som jag vill ha det.

Den mjuka frukten behöver en kontrast och jag plockar fram nöt- och fröförådet. En kort rostning i torr panna tillsammans med en sked honung ger en riktigt knaprig toppning när det svalnat.

Ja, vad ska man säga. Bra måndagstreat, helt klart! Det ska nog ordna sig med förkylning, och det mesta faktiskt. Jag är så nöjd!

Vill du också gaska upp dig med en livgivande fruktstund så kommer receptet här:

Fruktstund i februari

 • 4 apelsiner, gärna både blod- och blonda
 • 2 bananer
 • 2 mango
 • 2 passionsfrukter

Marinad

 • 1 apelsin
 • 1 vaniljstång
 • 2 tsk honung

Toppning

 • 1 ½ dl blandade, grovhackade nötter och frön
 • 1 msk honung

Gör såhär

 1. Börja med marinad och toppning som kan svalna när du ägnar dig åt frukten.
 2. Pressa saften ur en apelsin ner i en liten kastrull. Skär upp vaniljstången. Skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i kastrullen. Klicka i honung och koka ihop under ett par minuter. Ta av från spisen och låt svalna.
 3. Lägg den grovhackade blandningen av nötter och frön i en stekpanna. Hetta upp och rör om så att blandningen inte bränns. Rör i honungen, låt stå ett ögonblick till innan du häller upp på tallrik för att svalna.
 4. Skala frukten och skär i bitar. Jag skivade så tunt jag kunde i stora bitar. Lägg upp på fat och häll marinaden över. Låt vaniljstången följa med för doftens skull. Häll över den knapriga nötblandningen och servera direkt.
 5. Ska fruktsalladen ätas senare är det bättre att vänta med nötterna så att de håller sig knapriga.

 

Vi befinner oss mitt i februari och det här är som sagt citrusfrukternas allra bästa tid. Apelsin i fruktsallad är underbart, men inte så ovanligt och du kanske vill prova något annat? Varför inte titta på inlägget om apelsin i  en sallad med fetaost, oliver och tunna skivor rödlök! Du hittar det vid länken här.

Jag känner mig styrkt av frukten och finns här beredd att svara på frågor eller att lyssna till bra idéer och tips. Välkommen med en kommentar! Hälsar Kat : )

Stroganoff som lyxig snabbgryta
Upprorisk spenat på macka