Apelsinsallad – bästa tiden är nu

6 februari, 2017
apelsinsallad

Färgerna hade räckt för mig. Men man får mer. Mycket mer! Det är citrusfrukternas tid och vi frossar. Skålarna fylls och sedan plockar vi åt oss till frukost, lunch och mittemellan. Apelsin till söta rätter känner alla, men ni måste testa i en mer matig sallad med sälta. Välkommen in i köket!

Jag kan passera den där skålen många gånger om dagen bara för att det är så vackert. Det är något med citrusfrukter. De starka, friska färgerna, doften, den perfekta formen och tron på att de tillför något som är gott för en lätt vintertrött själ.

Men mest av allt är det förstås en smakfråga. Citrus är gott. Och sin allra bästa tid har de nu. Jag räknar inte, men flera om dagen blir det. Nästan aldrig pressad däremot ofta i olika sallader, i grytor, och som tillbehör. Jag kommer berätta mer i inlägg framöver och idag blir det en enkel sallad.

apelsinsallad
Nu, precis just den här tiden är den bästa. Citrusfrukterna är som allra finast. Saftiga, söta med en klädsam liten balanserande syra. Jag fyller skålar och vi äter dem i olika former varje dag. Som frukt, men också i mer matiga sallader.
apelsinsallad
Klyftor är fint men i sallad gillar jag att skiva apelsinerna. Skärav botten och toppen så står apelsinen stadigt för sig själv och sedan är det bara att skära bort skalet. Vass kniv och nogrannhet är mitt tips för att lyckas. När skalet är borta är det bara att skiva.

Till middagen stod förutom salladen ett fat med couscous. Jag hade blandat i rostade morötter och kryddat med harissa, en stark kryddpasta som används mycket i Nordafrika. Dessutom vegetariska biffar på quinoa och linser. Det är ju köttfri måndag, eller hur!

Glömde säga att jag alltid väljer ekologiskt när det kommer till citrus som annars ofta besprutas hårt. Vissa sorter som lime är svåra att hitta, men då och då finns det ekoalternativ. Citron och apelsin finns alltid. Särskilt viktigt är det förstås om skalet ska användas och där sitter massor med dyrbara smaker att använda till mycket.

Vill du kika lite mer på vad man kan göra med citrusfrukter redan idag så har jag några förslag på tidigare inlägg.

Kanongoda färsbiffar smaksatta med bland annat citron hittar du i inlägget här.

En rostad potatis med citronsmak finns i inlägget här.

Och om du inte har provat att rosta citrus för att plocka fram en karamelliserad lite söt ton då ska du läsa inlägget vid blå länken här.

Nu till saken och dagens sallad. Det här blir ett lite slarvigt recept. Inga exakta mått, utan mer som inspiration. Det kan liksom inte bli fel. Superenkelt , kanongott och såhär går det till:

Apelsinsallad med oliv och feta

 • apelsiner, gärna blandade sorter, blonda och blod
 • röd lök
 • fetaost eller liknande
 • svarta oliver, gärna kalamata
 • gröna blad, jag tog basilika och ruccola
 • olivolja
 • flingsalt
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Skala och skiva apelsinerna tunt. Se gärna bilden för tips. Skala och skiva rödlöken supertunt.
 2. Lägg upp apelsinskivorna på ett fat, lägg på rödlöken och bryt över ost. Fortsätt med oliverna och de gröna bladen.
 3. Ringla över olivolja. Strö på lite flingsalt och avsluta med att dra ett par varv på pepparkvarnen.

 

Har du funderingar kring receptet, andra matfrågor eller idéer att dela så är du välkommen att skriva en kommentar. Jag svarar pronto! Hälsar Kat : )

Kimchi - en snabbvariant
Bönröra på bruchetta - trenden rullar på