Citrusfrukter i stekpannan

8 december, 2016
citrus stekt

Vad smakar en citron? I alla fall inte bara en sak. Citron innehåller, precis som all citrus en del socker. Och den sötman kan man plocka fram med hjälp av lite värme. Grilla eller stek dina citrusfrukter för att hitta nya smakdimensioner. Välkommen in i köket!

Värme är en fenomenal smaksättare. Den förändrar strukturer och lockar fram smaker. Socker reagerar på värme och sätter tydlig karaktär på det som hettas upp. Om råvaran innehåller socker i någon form vill säga. Och det  gäller fler än man kan tro.

Rotfrukter är ett lysande exempel. Tänk palsternacka och morot efter ugnsrostning. Och lök! Vet du att en lök innehåller lika mycket socker som ett äpple!? Varsamt stekt lök har en tydlig sötma.

Frukt och bär är mer självklara som söta, men värme förstärker smaken. Ett ugnsrostat äpple är en helt annan sak än ett färskt. Och det handlar inte om tillsatt socker utan det som finns där från början, helt naturligt.

Och så finns det råvaror som man inte direkt kopplar till värme, men som vinner på att hettas upp. Citrusfrukter är ett exempel. Smaken förändras och blir mer koncentrerad när sötman kommer fram. Dessutom är det vackert. Klyftornas mönster förtydligas och sockret karamelliserar till en vacker gyllenbrun ton.

citrus stekta
När du lägger citrusfrukter i stekpannan händer saker med smaken. Syran får tydligt sällskap av sötma. Sockret får en gyllenbrun ton. Vackert och gott till mycket! Låt klementin bli ett oväntat sällskap till steken. Och servera gyllne citroner till ugnsvärmd, rökt lax och spenat.

Passar hela året och särskilt fint nu till jul. Citrus är ett perfekt sällskap till allt det varma, mustiga och kryddiga. Alla citrusfrukter går att värma upp och eftersom de tillagas med skalet på säger jag: välj ekologiskt, eller tvätta åh så noga.

Citrusfrukter i stekpannan – serveras till:

  • Stekt eller grillad citron passar till fisk i alla former. Och till kött! En vackert stekt halva till var och en runt bordet att pressa över sin köttbit.
  • Kyckling och citrus är klockrent! Ugnsrosta kyckling och lägg citronhalvor eller klyftor vid sidan.
  • Till sallad och grönsaker. Lägg stekta halvor eller klyftor i salladsskålen att pressa över för den som vill. Variera vinägerdressing med citrustoner. Och det är inte bara citron som passar. Prova apelsin eller klementin.
  • Till couscous, bulgur eller andra gryn. Fyll en serveringsskål med en välkryddad grynrätt och placera ut en liten krans av stekt citrus  runt. Citron, apelsin, lime eller klementin. Välj efter övriga ingredienser och lust.
  • Till ugnsrostad potatis eller andra rotfrukter. Morot och apelsin är underbart. Liksom potatis och citron.
  • Till gröna bladgrönsaker. Stekt citron och olivoljefräst spenat!

Och hur gör man? Löjligt enkelt faktiskt. Hetta upp en stekpanna med en aning rapsolja. Halvera eller klyfta citrusen och lägg med snittytan i pannan. Vänta. Kika. Vänta. Kika igen och nu har den fått den där fantastiska ytan. Svårare är det inte.

Ett alternativ är att låta citrusen följa med in i ugnen tillsammans med andra råvaror. Halvera och lägg vid sidan av potatisen eller vid kycklingen. Och när det är grilldags igen lägger du dina nyfunna citrusfavoriter på grillen.

Här på bloggen finns ett par inlägg  med recept på det här temat. Titta gärna på det här inlägget om rotselleri med apelsinsmör. Eller på inlägget om frasig ugnsrostad citronpotatis.

Har du frågor eller egna matidéer att dela så tveka inte. Jag finns på plats och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Varm, julig lingondricka till alla
Frasigt ugnsrostad citronpotatis