Frasigt ugnsrostad citronpotatis

6 december, 2016
citronpotatis

Smak och doft är självklara matupplevelser. Men har ni tänkt på ljudet? Att det också spelar stor roll. Önskar mig en ljudfil för att illustrera riktigt frasig ugnsrostad citronpotatis. Det ljudet! Och den råvaran som återkommer här på bloggen om och om igen. Klart den gör, det är ju vårt dagliga baskäk med magiska förvandlingsegenskaper. Välkommen in i köket!

Ofta står det ett stort fat mitt på bordet. Potatisfatet, och ingen opponerar sig. Ingredienserna är i stort sett desamma och ändå helt olika rätter. Idag, ugnsrostad med, citron- och rosmarintwist.

Låt citronpotatisen spela huvudrollen i måltiden, eller agera biroll. Båda varianterna fungerar. Och den är flexibel när det kommer till sällskap. Passar med det mesta. Som en del i en vegomiddag, som kompanjon till biffen eller varför inte till en bit lax.

citronpotatis
Ugnsrostad citronpotatis. Förkokad och rostad  till en frasig gyllenbrynt yta. En mjölig potatissortt med citron, rosmarin och vitlök som trogna sidekickar.

Jag gör den ofta och varierar smaksättning efter dagsform och lust. Prova gärna en annan krydda. Timjan är gott eller oregano. Ibland får den ett chilisting. Spiskummin är inte dumt eller fänkålsfrö.

Prova att byta citron mot apelsin. Och ja, ni fattar. Fundera över dina smakpreferenser och våga testa!

Steg ett är i alla fall att hitta rätt potatis. Det ska vara en mjölig sort. Och den tillagas i två moment. Först koka sedan ugnsrosta. Och såhär går det till.

Frasig ugnsrostad citronpotatis(4 pers)

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 citron
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin, el. ½ msk torkad

Gör såhär

  1. Skala potatisen. Och halvera om de är stora. Koka i lättsaltat vatten 10 min. Ytan ska bli mjuk, men de ska inte vara genomkokta. Häll av vattnet låt potatisen ånga av en liten stund.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta citronen noga. Hyvla av några strimlor av skalet. Halvera citronen. Lägg skal och citronhalvor i en ugnsfast form tillräckligt stor för att potatisen ska kunna ligga i ett lager. Lägg också i hela oskalade vitlöksklyftor och rosmarin.
  3. Hetta upp olja och smör i en kastrull. Häll blandningen i formen.
  4. Skaka potatiskastrullen lite innan du häller över potatisen i formen. Ytan ska ruggas upp något för att få den rätta frasiga ytan. Häll ner i formen och skaka runt så att de täcks av oljan. Salta och ställ in i ugnen.
  5. Efter 30 minuter har du en doftande form med frasigaste potatisen. Ät och lyssna! Pressa lite av den söta rostade citronen över och tryck till med ga

Eftersom potatis är ett så kärt ämne har det blivit ett och annat inlägg här på bloggen är du nyfiken så kan du kika på dem genom att klicka på länkarna här:

Pommes frites

Hasselbackspotatis

Pommes Anna och pommes riche

Kronans kaka

Potatissallad

Receptet på potatissallad  är en försommarhistoria på färskpotatis, men vet ni, det går lika bra med vinterpotatis.

Som alltid är du hjärtligt välkommen med frågor eller egna matidéer. Kanske finn det ett potatistips som väntar på att komma ut? I så fall, ta chansen och skriv en kommentar. Jag finns här och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Citrusfrukter i stekpannan
Pepparkaksbulle - en adventssuccé