Varm, julig lingondricka till alla

10 december, 2016
Kategori:
lingondricka, jul

Det är glöggens tid. Varm, kryddig och sällskaplig. Men mycket glögg blir det, och så kommer dagen när något annat skulle smaka. Något aningen syrligare, bärigare, fruktigare. Det är då man serverar en varm julig lingondricka som alternativ. En som passar alla, små och stora. Välkommen in i köket!

Jag är den nyktra typen. Ja jag vet, trist tycker många, men så är det. Jag har helt enkelt andra intressen. Sådana som pockar på skärpa i arla morgonstund, totalsäker balans och allmänt pigg attityd. Med det kommer ett särskilt förhållande till bjudningar eftersom väldigt få förväntar sig en frivillig nykterist. Jag har skålat i mycket kranvatten.

Men nu är en tydlig förändring på gång. Allt oftare finns det alternativ. Nya spännande blandningar som passar den växande skaran som avstår starkare saker. För det blir verkligen märkbart fler. Ingen lyfter på ögonbrynen längre och alltmer sällan kommer frågan: Varför? Eller en liten duktig-du-är-då-pik. Och repliken: ”Kom igen nu!”, är faktiskt helt borta.

lingondricka, jul
Mycket glögg blir det, men inte hos mig. Vi bjuder på varm, julig lingondricka. Kryddad med pomerans, kanel, stjärnanis, apelsin. Alla smaker som tillsammans med lingon passar fantastiskt fint till ett gäng pepparkakor.

Samma sak gäller på krogen. Att beställa ett vinpaket till en flerrättersmiddag har man kunnat i evigheter och nu gäller samma sak för alkoholfritt. Ett väl genomtänkt val av drycker finns för alla preferenser.

Juletider är lite speciella när det kommer till dryck, men samma sak gäller här. Det bubblar upp nya drycker överallt och här har ni en. Som sagt, ett lite lättare och fruktigare alternativ att varva glöggen med.

Varm julig lingondricka

  • 1 l lingondricka
  • 1 kanelstång
  • 3 stjärnanis
  • 1 bit torkat pomeransskal
  • 4 kryddnejlikor
  • 1 apelsin
  • ev. 1 näve frysta lingon

Gör såhär

  1. Häll lingondrickan i en kastrull. Lägg i kryddorna. Koka upp och låt sjuda någon minut.
  2. Tvätta apelsinen noga. Riv lite av skalet ner i kastrullen. Halvera apelsinen och pressa ur saften. Ta lingondrickan från värmen och rör i apelsinsaften. Har du lingon i frysen kan du droppa några av bären i drycken. Mest för att det är fint och juligt med de röda små juvelerna.

 

Till dig som vill prata mat, eller ställa en fråga, eller dela ett bra tips. Välkommen! Ta chansen och skriv en kommentar. Jag finns här och svarar pronto! Hälsar Kat : )

All in på nyttigt julgodis
Citrusfrukter i stekpannan