All in på nyttigt julgodis

12 december, 2016
Kategori:
julgodis-aprikosbollar

Juletid och jag går all in! Jag frossar i en nyupptäckt sida. Har alltid lämnat pyssel till andra, men i år vill jag själv. Jag gnolar och tillverkar godis i långa rader med gott humör, helt utan betänkligheter. Sötsaker utan vitt socker. Supergott julgodis som kanske rent av gör lite nytta. Välkommen in i köket!

Julkänsla! Precis som jag önskar. Tidig morgon med tända ljus. Ensam i köket omgiven av goda saker. Det är kryddornas tid och den torkade fruktens. Smakerna är mer koncentrerade och jag har totalt och handlöst fallit för idén om att det mitt i allt det goda också ska finnas lite nytta. Det ska bli godis utan raffinerat socker.

Nu rätar någon på ryggen och hytter med fingret. ”Nä,nä, försök inte. Frukt är också godis. Socker är socker oavsett i vilken form.” Och fine, jag vet. Men jag tänker att det ska bli sött som också innehåller andra saker, en och annan vitamin och mineral som faktiskt är bra för oss.

Och hur det än är med den saken så finns det en poäng i att helt ha koll på vad det är man stoppar i sig och sin sina telingar. Jag vill veta. Rena råvaror. Inga konstigheter så långt det är möjligt. Basta!

julgodis, aprikosbollar
Mmm, lite fruktiga, med tydlig smak av apelsin, kokos och nötter. Helt underbara och, om det nu spelar roll i juletid, dessutom helt ok nyttiga.

Dessutom är det kul och just den här lilla kreationen har ytterligare en fördel. Det har under åren tillverkats en del julgodis här med horder av barn i köket. Alltid med brännrisk. Kola, fudge och knäck. Tanken är att det ska bli en trevlig stund, men allt är livsfarligt varmt och det blir alldeles för många, ”Nej! Akta! Stopp, inte där! Rör inte!”

Det här är ett fyfritt godis. Inga faror, bara kul och gott!

julgodis-aprikosbollar
Med ett lager mörk choklad, rullade i kokos eller bara som de är. Riktiga små höjdare med jukänsla levererar dem hursomhelst.

Och såhär går det till:

Fruktigt och nötigt julgodis (20 st)

 • 5 färska dadlar
 • 1 apelsin (gärna eko)
 • 2 dl naturella cashewnötter
 • 1 ½ dl riven kokos
 • 15 torkade aprikoser (gärna eko)

På toppen

 • 100 g mörk choklad (Uteslut om du helt vill dissa vitt socker.)
 • riven kokos

Gör såhär

 1. Plocka fram matberedaren. Kärna ur dadlarna och lägg i dem.
 2. Tvätta apelsinen. Torka och riv skalet av den. Hälften ska i smeten och andra hälften blir dekoration. Halvera apelsinen och pressa ner ungefär en halv dl i beredaren.
 3. Lägg i cashewnötter, kokos och aprikoser. Kör tills allt är finfördelat men inte mosigt.
 4. Ta ur och rulla till en korv. Såhär kan den ligga inrullad i plast tills du har tid att fortsätta, eller så kör du direkt.
 5. Dela i 20 bitar och rulla till små bollar. Min smet/deg var mycket lätt att hantera. Inte alls kladdig och lättformad.
 6. Nu finns olika alternativ. Bollarna är ljuvliga att äta som de är. De kan rullas i kokos eller de kan doppas i smält choklad för att dekoreras med lite rivet apelsinskal eller kokos. Du väljer.
 7. Blir det choklad så smälter du den i en skål över ett vattenbad. Sätt en gaffel i den lilla bollen och doppa. Vill du ha något på toppen så lägg på det när chokladen fortfarande är varm.

 

Eftersom det är färsk apelsin i ska bollarna inte sparas länge utan äta rätt omgående. Vilket inte ställer till några stora bekymmer. De går åt.

Jag kan redan nu utlova mer godsaker. Jag är pösigt stolt och nöjd för jag har hittat på ett helt ljuvligt recept på julgodis för alla som älskar Snickers och Bounty. Det blir sött, men ”sockerfritt” , jordnöts- och kokosgott med en totalt oväntad ingrediens. Jätte,jättegott! Snart på en blogg nära dig!

Och till dess säger jag som vanligt matprat, idéer eller frågor är mycket välkommet. Skriv en kommentar så svarar jag. Hälsar Kat : )

Snickers-Bounty som nyttigt julgodis
Varm, julig lingondricka till alla