Upprorisk spenat på macka

11 februari, 2017
spenatupproret

Ett uppror i spenatens namn vill man inte missa! Ni är väl med!? Det är min bloggkollega Sara Bäckmo som uppmanar oss alla till sådd av spenat nu mitt i vintern. Ge dig ut, krafsa undan snön och så för en riktigt tidig skörd. Bara genom att testa kan vi gemensamt ta reda på den optimala såtiden. Jag är med både på kolonilotten och vid spisen. För det är ju dit spenaten ska till slut, inte sant!? Välkommen in i köket!

Allt det här är nytt för mig. Jag är en nyodlare. Startade med en kolonilott förra året och oops, så hade en blivit fyra. Lotterna ligger i en fyrkant och mäter tillsammans 400 kvadratmeter. Men det räcker inte eftersom den nu vintertid flyttat in härhemma och vi är invarderade av nysådder, växtbelysning, sålistor, frökataloger och skisser.

Från en diffus dröm rakt in i verkligheten och en helt ny värld. Och faktum är att den där drömmen började i Skillnadens trädgård. Det vill säga på Saras blogg här på sajten land.se . Allt om spenatupproret och om andra vintersådder hittar du hos henne på Skillnadens. Såklart har du sett bloggen och om inte så kika vid den blå länken här. Men se först till att ha ett par ostörda timmar framför dig för man blir kvar. Jag lovar!

Egen odling var lite som att hitta sin andra hälft. Jag älskar det som talar direkt till sinnena, det som doftar och smakar. Maten, råvarornas tyngd i handen, ljudet av kålen när kniven bryter genom. Allt det där har alltid funnits nära och att kombinera det med egen odling. Magiskt!

spenatupproret
Spenat på macka med pocherat ägg är snabbmat fixad på bara några minuter. Många spenaträtter går under namnet florentine som helt enkelt talar om att spenaten spelar en av huvudrollerna.
spenatupproret
Snabbmacka gjord i våffeljärnet. Går alldeles utmärkt! Spenat och mozarella som fyllning. Receptet ligger i ett inlägg från förra våren. Länk har du här.

Vilken rikedom med både skogens och jordens skördar att ta hand om. Men hallå, det var ju spenat och inte stora visioner det skulle handla om. Och visst blir det spenat. Jag tänkte att vi gör det enkelt. Enkelt att så, enkelt att laga, enkelt att äta.

Spenat kan serveras på tusen sätt och av dessa kommer här två varianter på spenat i varm macka. Ingen avancerad tillagning alls, maten är klar på en kvart.

Den ena är en dubbelmacka med fräst spenat och mozarella som jag gjorde i vårt våffeljärn. Ytan blev knaprig och osten förförande smält och trådig. Man kan göra sig till och stoppa i ett lager med skinka eller rökt lax om man vill, eller köra plain med bara spenat och ost. Receptet finns i ett tidigare inlägg vid den blå länken här.

Den andra är en variant på ägg florentine som är en variant av ägg benedicte. Ni vet mackan som kröns av ett pocherat ägg och en liten flod av hollandaisesås. Jag skippar såsen idag och kör simpelt med bara gott bröd, spenat och ägg. Maträtter med ordet florentine förresten, ni vet väl att det innebär att spenat ingår på något sätt.

Till verket spenatmacka på ingång och såhär går det till:

Spenat på macka à la florentine (2 mackor)

 • 2 skivor surdegsbröd
 • 2 ägg
 • 100 g spenat
 • 2 salladslökar, eller en liten bit purjo
 • 1 vitlöksklyfta
 • en nypa riven muskotnöt
 • salt
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Pensla brödskivorna med lite olja och stek till fin färg.
 2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Rör runt i vattnet så att det bildas en virvel. Knäck i äggen och låt sjuda i tre minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
 3. Skölj spenaten noga och lägg den på en handduk. Skiva salladslök eller purjo. Skala och finhacka vitlöksklyftan.
 4. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna. Lägg i lök och spenat. Riv snabbt i lite muskotnöt. Det hela ska bara fräsa ett ögonblick så att spenaten mjuknar och blir glansig.
 5. Lägg upp spenaten på brödet och ägget ovanpå. Lite salt och peppar över och sedan är det bara att hugga in.

Och visst har jag sått spenat på Saras inrådan. Första sådden i en pallkrage redan för några veckor sedan och en andra omgång nu idag. Också den i krage. Sorten heter Palco. Snart lägger jag lock på och håller tummarna för en riktigt tidig skörd. Gör samma sak du och föreviga dina insatser med en bild på instagram tillsammans med taggen #spenatupproret.

Och du vet väl att jag har ett Instagramkonto under namnet skog till bord. Gå gärna in och kika på det! Länk har du här.

Till dig som brinner av lust att prata mat eller är sprickfärdig av matidéer som borde delas säger jag välkommen! Skriv en kommentar så svarar jag direkt! Hälsar Kat : )

Fruktstund i februari
Kimchi - en snabbvariant