Citronrutor att älska

24 februari, 2017
Kategori:
citronrutor feb17

Syrligt och sött. Sprött och krämigt. Citronrutor, kakornas kaka. Ett av recepten som följt med. Som alltid återkommer som ett av de bästa. Tack Anna Bergenström för baket som alltid lyckas och för lusten att erövra köket och matlagningens magi. Vill du veta mer? Välkommen in i köket!

Jag har många hyllmeter med litteratur om mat, de flesta rena kokböcker som säger en hel del om mitt matintresse. Fast titlarna är fler än många så är det ett fåtal som verkligen använts. Fläckiga, tummade och älskade. Flera med ursprung ur samma penna. Anna Bergenströms, matskribenten som väckt matintresse hos massorna.

Så många har precis som jag startat där, med ”Annas mat” i ett stadigt grepp. Guiden in i matens rike. Så enkelt, så roligt, så lärorikt. Och har man väl börjat så finns inget stopp. Man vill ha mer.

Och det finns en skatt att bärga. Böckerna är många, men man kan också söka i Dagens Nyheters arkiv där Anna var matskribent i många år. Vill du ha sällskap och matprat under tiden du pysslar med annat så söker på Sveriges Radio och ”Sommarmat med Bergenströms”. Där lagar Anna mat tillsammans med sin dotter och kollega Fanny Bergenström. Sammanlagt timmar med matinspiration direkt från deras kök.

citonrutor feb 17
Sött och syrligt. Sprött och krämigt. Anna Bergenströms citronrutor har liksom allt man kan önska.

Varför just Annas citronrutor när det finns många hundra recept att välja bland? För att jag var sugen. För att barnen tjatade och för att det här är kakan som får mig, en riktigt usel sockerbagare, att känna mig som en hovkonditor. Den ger ett avancerat intryck fast den är det enklaste man kan tänka sig. Misslyckas aldrig!

Kakan görs i två steg. Först ett degskal som sedan fylls med citronkräm. Viktigt är att kakan får svalna helt innan den skärs upp. Kan med fördel göra dagen innan den ska ätas för att citronkrämen ska bli perfekt.

Den optimala formen för den här kakan mäter 20 x 25 cm och allra helst ska den ha en löstagbar kant. Jag klär en form med bakplåtspapper och lyfter försiktigt ur alltsammans på pappret när den är klar. Lite trixigt, men det funkar.

Och såhär går det till:

Annas pudrade citronrutor

Degskal

 • 2 ½ dl mjöl
 • ½ dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 150 g  rumsvarmt smör

Fyllning

 • 3 ägg
 • 2 dl socker
 • ½ dl vetemjöl
 • 1 stor citron, rivet skal + 5 msk pressad saft
 • florsocker att pudra över

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de torra ingredienserna i en matberedare och klicka i smöret. Kör ihop degen. Det tar bara några sekunder.
 2. Lägg degen i formen (20×25 cm) och tryck ut den som ett pajskal med kant. Enklast är det om du har lite mjöl på fingrarna. Ställ in i ugnen och grädda 12-15 min.
 3. Nu har du tid att fixa till fyllningen. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Rör i mjölet och citronen, rivet skal och pressad saft.
 4. Ta degskalet ur ugnen och fyll det med smeten. Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda ytterligare 10 min. Smeten är lös och ska vara det. Den stelnar när den svalnar.
 5. Pudra den varma kakan med florsocker och låt sedan kakan vila tills den svalnat helt. Allra bäst är den om den får stå till dagen efter.
 6. Lyft kakan ur formen och skär upp i rutor.

 

Jag har i ett tidigare inlägg hyllat en annan av morgonpressens legendariska matskribenter, Hiram. Vi du veta mer om det så finns inlägget vid länken här.

Finns det något att tillägga eller några frågetecken att räta ut? Skriv en kommentar så svarar jag direkt. Hälsar Kat : )

Shakshuka till frukost, lunch eller middag
Ajvar relish - en last att vårda