Blomkålsris – i en het och kryddig pilaff

16 januari, 2017
blomkålsris

Men varför? Det finns ju ris, varför detta krångel med att göra något som liknar ris? Jag var skeptisk, men …kanske ändå att det finns en och annan fördel. Och eftersom det är oväntat gott så säger jag okej. Idag blir det kryddigt blomkålsris till middag! Välkommen in i köket!

Mat med bejublade hälsofördelar. Jag tycker det är svårt. Ofta finns det argument både för och emot. Å ena sidan, å andra sidan. Blomkålsris är en av de lättare. Det är gott och egentligen räcker det. Men vi kan väl ändå dra något om det hälsosamma.

Det är dels en fråga om kolhydrater och kalorier och jag vet att många jagar på de här områdena.

Ris, potatis och pasta. Basmat som jag älskar och inte vill vara utan, men jag kan tänka mig att ibland servera andra råvaror som middagens grundpelare. Och blomkålsris känns som en uppstickare värd att ge en chans.

Uppstickare?! Nu skrattar alla ni som varit med från starten när den här varianten dök upp redan för ett några år sedan. Det var i kretsar som mycket medvetet letar alternativ till råvaror med stora mängder stärkelse och snabba kolhydrater. Visst har vi sett blomkålsris också på andra ställen, men nu påminner jag igen. Hallå! Det här är faktiskt gott.

blomkålsris
Jättegott! Och alldeles säkert med hälsofördelar. Blomkålen får en risliknande form i matberedaren och blir förvillande lik klassisk pilaff när det steks med kryddor och grönsaker.
blomkålsris
Blomkålen blir verkligen förvillande lik ris och smaken när den kokas eller steks är mild och fin. Perfekt att ibland servera istället eller tillsammans med vanligt ris.

Och ja, förutom moderata blodsockernivåer och kalorijakt så handlar det också om hälsa i en grad som fått livsmedelsverket att agera. Det finns reella skäl att hålla koll på riskonsumtionen. I mätningar visar det sig nämligen att ris innehåller små mängder arsenik.

Ingenting att oroa sig för akut, men den som dagligen äter risprodukter bör tänka om. För barn rekommenderas högst fyra måltider med ris per vecka och det gäller alla sorters risprodukter också riskakor. Vill du veta mer så kan du klicka på den blå länken här.

För de allra flesta betyder de här rekommendationerna ingenting. Vi äter inte ris så ofta, men varför inte ändå fundera över sätt att minska intaget och göra en variant på blomkål? Det är verkligen så enkelt och jag har ett bra tips.

Ofta ser man recept som säger att blomkålen ska rivas på rivjärn, men jag har hittat ett betydligt snabbare sätt. Rivjärn funkar absolut, men har du en matberedare så går det på ett ögonblick.

Blomkålsris – gör såhär:

 1. Bryt eller skär blomkålen i bitar. Lägg i en matberedare och fyll på med kallt vatten så att det nästan täcker. Kör beredaren ett par sekunder, kolla bitarnas storlek, kör, kolla och fortsätt tills du är nöjd. Bitarna ska vara riskornsstora. Alltihop tar bara några ynka sekunder.
 2. Häll upp i durkslag och låt rinna av. Klart!

 

blomkålsris
Kör blomkålen i matberedare tillsammans med vatten och vips har du perfekt blomkålris.

Sedan är blomkålsriset färdigt för att kokas eller stekas. Vill du ha det kokt så lägger du det i kokande vatten. Lättsaltat eller smaksatt med buljong.

Välj om du vill ha det al dente eller mjukt. Testa redan när det legat i 30 sek. Kanske känns det då alldeles för rått. Fortsätt att prova med jämna mellanrum tills du är nöjd. Men mitt tips är att inte vänta för länge. Det ska inte bli mosigt.

Vattnet silar du av och sedan kan du blanda i en klick smör eller lite olja.

Ett tips är att första gångerna blanda hälften blomkålsris och hälften vanligt kokt ris. Ett bra sätt att introducera nyheten för skeptiker.

Jag väljer idag att göra en stekt variant. Kryddig och god. Kan ätas som vegetarisk rätt med tillägg av kokta linser och en klick yoghurt . Annars kan du välja att exempelvis servera det med stekt kyckling eller hastigt vitlöksfrästa räkor.

Snabbt och enkelt och såhär går det till:

Blomkålsris – en kryddig pilaff (4-6 pers)

 • 1 medelstort blomkålshuvud, blir ca 1 l blomkålsris ( se ovan)
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • ½ -1 msk curry
 • 1 tsk gurkmeja
 • en aning chili, mald eller flakes
 • ca 70 g färsk spenat, 1 påse
 • 1 ½ dl tinade gröna ärtor
 • ½ msk soja, gärna ljus
 • en näve rostade mandlar
 • lite russin

Gör såhär

 1. Gör blomkålsriset efter anvisningarna i texten. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken försiktigt. Rör i curry, gurkmeja och eventuellt chili.
 2. Häll på blomkålen och rör om. Fräs alltihop ett par minuter innan du rör i spenat och ärtor. Låt spenaten mjukna innan du rör i sojan. Smaka av och se om sältan är tillräcklig.
 3. Avsluta med att strö över rostade mandlar och lite russin. Om du vill annars är det bara att strunta i det ,men jag gillar det knapriga och russinens sötma som väger upp hettan i kryddorna.

Har du frågor eller egna tips att dela så passar det utmärkt att lämna en kommentar. Jag finns på plats och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Osso buco - långkok på italienska
Smoothiebowl på lingon - vårt eget superbär