Smoothiebowl på lingon – vårt eget superbär

13 januari, 2017
Kategori:
lingonbowl

Årets mattrender! Har ni sett prognoserna? Jag har kikat runt och det här känns bra. Det blir ett ännu grönare år om spanarna får rätt. Och jag är på. Plockar upp en av fjolårets favoriter och gör en smoothiebowl. Både grönt och helande! Välkommen in i köket!

”Bowls”, det fenomenet hänger med från förra året över årsskiftet och vi fortsätter att äta lagom stora, begränsade portioner i en bowl, eller en skål helt enkelt. Varianterna är många, ofta helt baserade på grönt av olika slag, eller med det animaliska som tillbehör snarare än huvudingrediens.

Skålarna kan fyllas med hela måltider eller med något fruktigt-bärigt som passar när det inte krävs så mycket. Som frukost kanske, eller som mellis både för stora och små. Gott, aningen sött och med en rejäl energikick.

Ofta innehåller recept på de här mellisbowlsen en hel rad olika superbär från avlägsna exotiska platser. Bra såklart, men jag håller mig kvar lite i skogsbrynet. Varför kvista jorden runt efter ingredienser när vi har ”super” i skogarna här hemma? Jag kör på lingon och mer super än så, nja jag vet inte.

lingonbowl
Gör en lingonbowl! Med superbäret vi kan plocka i massor. Preppa också med nötter, frön och honung för att maximera allt det nyttiga. Och det goda, minst lika viktigt
lingonbowl
Bananer är kanske inte det självklara att ha i frysen, men jag lovar att det är användbara bitar. Frys in i bitar och plocka fram för att göra en bowl till mellis eller krämig snabbglass när sötsuget sätter in.

Den som vill gör ett test, kollar upp lingonnyttan och sen vill man inte vara utan. Vad säger ni om inflammationshämmande och blodsockerstabiliserande?! Eller om att de är fullproppade av polyfenoler, det vill säga antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid!?

Hälsouppgifter är alltid knepiga för den ena säger si och den andra så, men ett är säkert, många experter skriver under på att lingon är just super.

Vi är vana att äta lingon ihop med en hel del socker men min bowl är inte så sockerstinn. Jag använde färska dadlar för att de har en fin kolaton som passar lingonsyran. Räcker inte mina dadlar för din smak så är det bara att lägga till eller att klicka i lite honung.

En banan ger också sötma och jag stoppade i bitar direkt från frysen. Det ger smoothien lite glasskänsla. Frysta bananer finns faktiskt alltid härhemma. När fruktskålens bananer mognar blir de riktigt söta och hinner vi inte äta upp dem åker de i frysen för att sedan bli glass eller smoothie.

För energi och crunch la jag till både honungsrostade hasselnötter och frön. Dessutom en sked nötsmör. Finns att köpa färdig, men kan också fixas på egen hand.

Nog om detta nu kör vi:

Smoothiebowl med lingonnytta (1-2 pers)

 • 1 – 1 ½ dl frysta lingon
 • 1 banan, färsk eller fryst
 • 1 dl tjock yoghurt eller havreyoghurt
 • 2 färska dadlar, eller 3
 • lite kanel
 • ev. lite honung

På toppen

 • ½ dl hasselnötter
 • 1 tsk honung
 • 1 msk pumpafrön
 • ½ msk skalade solrosfrö
 • en sked nötsmör, valfri sort
 • några lingon

Gör såhär

 1. Börja med nötterna som ska ligga på toppen. Hacka grovt och rosta i torr panna. Precis när de börjar få färg rör du ner honungen. Häll upp och låt svalna.
 2. Lägg lingon och banan i behållaren till en mixer eller matberedare. Häll på yoghurten.
 3. Kärna ur dadlarna och lägg i dem tillsammans med en dust kanel. Kanske också lite honung. Kör till en len smoothie. Smaka av. Lite mer sötma kanske?
 4. Lägg upp i en skål och toppa med de rostade nötterna, pumpafrö och solrosfrö. Vill du så klicka på lite nötsmör och lägg dit lingonen. Ät och njut av vårt eget inhemska superbär.

 

Frågor, egna idéer och synpunkter är välkomna! Skriv en kommentar så ser jag till att svara direkt! Hälsar Kat : )

Blomkålsris - i en het och kryddig pilaff
Så och skörda för januariprimör