Så och skörda för januariprimör

11 januari, 2017
skottodling

Gott nytt år med influensa. Ja, så kan det gå med peppande planer om att komma igång med allt möjligt. Feber och sängläge. En sak har jag i alla fall gjort. Jag har sått och skördat. Bra utdelning trots allt på en sjuklig januarivecka. Och en välbehövlig grön energiboost. Vill du veta hur? Välkommen in i köket!

Det är så inne. Alla vill göra det. Så och bärga snabba skördar mitt i vintern. Det kliar i odlarfingrarna och nu kan vi inte hålla oss längre. För mig handlar det mycket om smaken. Ingenting slår det som skördats för att omedelbart ätas. Ni måste prova!

Jag vet att det finns särskilda blandningar att köpa, men jag öppnade helt enkelt skafferiet. En rejäl näve gula ärtor och en påse senapsfrö fick se ljuset. De kompletterar varandra fint. Ärtskotten har en fin grön, ärtig smak. Det finns verkligen ingen tvekan om att det är just skott av ärta. Senapsfrö ger snabbt täta mattor lite peppriga skott. Har ett tydligare sting än krasse tycker jag.

En grön smak och en pepprig behövde ett nötigt sällskap och inget kan vara bättre än solros. Jag skattade fågelfröpåsen på en ordentlig giva.

skottodling
Det finns många sorters frö att odla ipå fönsterbrädan under vinter och tidig vår. Jag letar efter olika smaker, senap för något pepprigt. solros för det nötiga och ärta för det piggt gröna.
skottodling
Jag sår ofta och tätt. Krukorna skördas en och en när de är som allra finast. Vilket betyder så fort som möjligt. Får de stå för längre förändras smaken och de kan bli lite tuggiga.
skottodling
Inte behöver du specialköpa frö till skottodling. I skafferiet hittade jag vanliga gula soppärtor och en påse senapsfrö. Och så fick fåglarna dela lite av sitt solrosfrö.

Jag tycker att skotten är absolut bäst tidigt. De ska bara hinna komma upp och veckla ut sig innan det är dags att skörda. Får de vänta blir de gängliga av ljusbrist och ganska fort tappar de i smak och struktur. Det krispiga försvinner och de blir lite trådiga.

Därför sår jag små omgångar ofta. Nästan varje dag faktiskt för att hela tiden ha perfekta skott att använda i maten. Sår i små krukor och skördar hela när det är dags. Skotten är mer än piff i maten. De är mat och då behövs en hel kruka. Eller ett par med olika sorter.

När skotten är klippta sår jag genast nytt, med ett undantag. Ärtskott kan skördas två gånger. Titta på stjälkarna och klipp av skotten strax över första lilla bladvecket. Vattna och ställ ljust så bjuder ärtorna snällt på en omgång till. Men efter den skörden måste du börja från början med nya ärtor.

Jag sår i jord i små krukor. Tycker att ett ordenligt jordlager håller fukten bättre och att skotten blir finare. Ärtor lägger jag först i vatten några timmar sedan placeras de på jorden i krukan innan jag trycker till så att de verkligen har jordkontakt. Solrosfrö och senapsfrö får ett litet jordlager över fröet.

Även om du ska skörda snabbt så behöver sådden ljus för fin grön färg. Mina krukor står i givakt på fönsterbrädan. En hel liten bataljon.

Mycket vanligt är att grodda istället för att så. Och visst är det fint med groddat, men inte riktigt lika enkelt. Groddat kräver mer passning och sköljning helst flera gånger per dag. Men visst finns det möjligheter med groddat som jag lovar återkomma till.

Tills dess kommer här mina tre hetaste tips för sådd och skörd mitt i råvarornas istid:

Januariprimör – tre favoriter

  1. Skott av gula ärtor
  2. Skott av solrosfrö
  3. Skott av senapsfrö

Vad jag använder skotten till? Håll utkik så kommer det snart mer om det på en blogg nära dig!

Min bloggkollega, Sara Bäckmo, här på land.se är en fönsterodlare av stora mått. Har du inte redan sett så kolla in hennes tips på kanonbloggen Skillnadens trädgård.

Och som alltid är du välkommen med egna tips eller med frågor. Skriv en kommentar så svara jag pronto. Hälsar Kat : )

Smoothiebowl på lingon - vårt eget superbär
Lingonpavlova - En rödvit drömdessert