Lingonpavlova – En rödvit drömdessert

5 januari, 2017
Kategori:
lingonpavlova

Oops så var det ännu en helgdag att bulla upp för. Trettondagen med lagom stora krav på många rätter, fest och glam. Jag tänker mest stillsam middag med en kär gammal onkel. Ett enda önskemål har han i matfrågan och det är lingon. Självklart, säger jag och serverar efterrätt på lingontema. Det blir en lingonpavlova! Välkommen in i köket!

Trettondagen och Ps älskade onkel berättar en gång till om vad det egentligen är vi firar. Precis som varje år. De tre vise männen vet de flesta, men visste ni att stjärngossen från början hörde ihop med trettondagen och inte med lucia? Unga män vandrade runt den 6 januari och samlade ihop till en hejdundrande fest.

I spetsen av tåget gick en stjärnbärare som symboliserade stjärnan som de tre vise männen följde på väg mot Jesusbarnet. Och ve den som inte lämnade ett tillräckligt bra festbidrag när gossarna knackade på. I tåget ingick en julbock som delade ut straff till den som var för snål. Lite av nutidens trick or treat alltså.

Nå, något ska man äta mellan historierna och här kommer kvällens dessert. En lingonpavlova. Jag älskar kombinationen av den knaprigt söta marängen, syrliga lingon, sval glass, mjuk grädde och kolasås. Särskilt gott blir det om kolasåsen smaksätts med lite pepparkakskrydda. Recept på den hittar du i ett tidigare blogginlägg här. Där finns också en lingonglass om det skulle passa bättre.

lingonpavlova
Kontraster är ofta en bra matlagningsprincip. Sött möter syrligt. Knaprigt möter mjukt.
lingonpavlova
Rör lingonen med florsocker innan de blandas med grädden.

Lingonpavlova

Maräng

 • 3 äggvitor
 • 3 dl socker
 • 2 tsk maizenamjöl
 • 1 tsk citronsaft

Lingongrädde

 • 2 dl frysta lingon
 • 2 msk florsocker
 • (eller 1 dl rårörda lingon)
 • 2 ½ dl grädde

Tillbehör

 • Kolasås, se blå länk ovan
 • Ev vaniljglass

Gör såhär

 1. Ta ut lingonen som ska tina.
 2. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg äggvitor, socker, maizena och citron i en alldeles ren skål. Maräng är känsligt för fett och minsta lilla gnutta kan göra marängen omöjlig att vispa till hårt skum. För det är så den ska vara, blank, och med toppar som håller om man provar på en klick. Skålen ska kunna vändas uppochner när marängen är klar.
 3. Spritsa eller klicka ut runda maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Inte för nära varandra. De sväller i ugnen. Jag brukar göra minivarianter. Det blir 12 stycken av den här smeten. När du spritsat ut marängerna tar du en sked och trycker till en liten fördjupning i mitten av varje.
 4. Grädda i ugnen först 10 minuter innan du sänker värmen till 100 grader och låter marängerna stå i ytterligare 15 minuter. Ta ut och låt dem svalna. Marängerna går bra att spara om inte alla går åt. Viktigt är att de förvaras torrt.
 5. Spara några av lingonen till dekoration och rör resten tillsammans med sockret. Jag tycker två matskedar socker räcker, men smaka av och lägg eventuellt till lite extra. Resultatet ska bi som rårörda lingon och har du redan god sylt så fungerar det finfint att använda den.
 6. Vispa grädden och blanda varsamt i sylten.
 7. När det är dags för dessert är det bara att lägga ihop delarna. Maräng i botten, glass om du vill ha det, lingongrädde, kolasåsen och till sist några lingon på toppen.

En värdig avslutning på helgerna som sedan går över i oxveckorna. Ett utryck som pekar på det tunga, trista vi har framför oss, men jag älskar den här tiden. Vardag och nystart! Häng med här på bloggen så förgyller vi vinter och vårvinter med bra käk för att pigga upp!

Till dess är du hjärtligt välkommen att fråga, tipsa eller matprata i en kommentar. Hälsar Kat : )

Så och skörda för januariprimör
Tomatsås - välkommen vardag