Krossad potatis – kryddig, knaprig julversion

13 december, 2019
skogtillbord-julpotatis -dec19

Potatis – kökets hjälte och förvandlingskonstnär. Till vardag eller fest ställer den upp och är alltid beredd att förändra sig efter våra önskemål. Årets julversion blir kryddig, knaprig, krossad potatis.  Dofterna knockar och det här vill du inte missa! Välkommen in i köket!

Det här är en ett av de där recepten som gör stor skillnad för liten insats. Ingredienserna är vanliga. Tillagningen är enkel, men resultatet…ja, det är liksom så mycket mer.

Först ett par ord om julens potatis. Bara vanlig kokt av en utvald sort räcker långt. Ångande nykokt till sillen. Underbart! Men julens måltider är många och jag lovar att det här är ett enkelt sätt att få skinkan och revbensspjällen att jubla också när de plockas fram för andra och tredje gången. Laxen får ett nytt skimmer och till den som har vegetarianer vid bordet säger jag: Succé!

skogtillbord-julpotatis -dec19
Julpotatis – kokad krossad och ugnsrostad till perfekt knaprig yta. Köket doftar smör, rosmarin, timjan, kryddnejlika och apelsin.

Tillagningen är enkel och praktisk eftersom steg ett kan göra i god tid. Det är också en synnerligen trevlig resträtt. Gårdagens kokta julbordspotatis får en ny chans.

Resultatet är en potatisrätt där mjuk krossad potatis får ett knaprigt, kryddigt rostat yttre. Fantastiskt gott helt enkelt!

Frågan är hur mycket potatis som går åt på ett julbord? Det beror på antalet rätter som bjuds och på gästerna. Principen är att ju fler rätter desto mindre av varje. För potatis gäller ungefär 75 gram per person.

Den här varianten kommer jag att servera som en del av en julmiddag snarare än på julbordet och då går det åt mer, 175 – 200 g.

Nog pratat, såhär går det till:

Krossad potatis – den kryddigt knapriga julversionen

 • 1 kg potatis, gärna sorten amandine
 • ½ dl olivolja
 • 30 g smör
 • rivet skal från ½ apelsin
 • 2 lagerblad
 • 2 kvistar timjan
 • 1 kvist rosmarin
 • 3 kryddnejlikor
 • salt

Gör såhär

 1. Koka potatisen med eller utan skal. Jag låter skalet vara kvar. Det här momentet kan göras i god tid.
 2. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den kokta potatisen i en form och tryck sönder den med botten på ett glas. Den ska inte mosas, bara tryckas till.
 3. Pensla med lite av olivoljan, salta och ställ in i ugnen. Rosta tills det börjar ta färg.
 4. Smält smöret tillsammans med resten av oljan, apelsinskalet, lagerbladen, finhackade örtkryddor och mortlad kryddnejlika.
 5. Ta ut potatisen och pensla den med blandningen. Sätt tillbaka in i ugnen och låt stå tills köket doftar och potatisen har ett gyllenbrynt och knaprigt yttre.

Ikväll kommer jag att bjuda på mina potatisar med rostad, gräddstuvad brysselkål och glaserade revbensspjäll. Och till dessert saffransriddare! Recept på dem hittar du vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ugnsvarm brie med rostade druvor
Ädelostkräm till pepparkakor