Ugnsvarm brie med rostade druvor

18 december, 2019
skogtillbord-brie-ugnsvarm-dec19

Fångar upp den långsamt vandrande floden av ugnsvarm brie med en bit bröd. Några rostade druvor till. Och knapriga honungsnötter. Vi närmar oss fjärde advent. Välkommen in i köket!

Juletider. Vi har verkligen taggat ner. Inget jäkt. Inget springa på stan och hetshandla. Fokus ligger helt på smak och doft som jag pytsar ut lite då och då.

Någon av kvällarna såhär veckan före drar jag på ugnen för att värma brie och rosta druvor. Kanhända serveras det också pepparkakor med ädelostkräm. Möjligen glögg. Lite småplockigt att samlas runt utan alltför stor arbetsinsats. Det låter mycket och ser kanske knepigt ut, men enklare blir det verkligen inte.

skogtillbord-brie-ugnsvarm-dec19
Ugnsvarm brie med rostade druvor och honungsslungade nötter. Hör ni hur bra det låter?! Avancerat också, fast svårighetsgraden är noll.

Ugnsvarm brie behöver sällskap. Det salta behöver lite sötma och det mjuka kräver något knaprigt. Nötterna gör underverk och jag adderar dessutom rostade druvor som ett fruktigt komplement. Verkligen inte dumt alls. Smaken koncentreras och påminner om russin fast fräschare. De ska få lite färg i ugnen och jag lägger dem i formen med olivolja, salt och rosmarin. Ni måste prova!

Ugnsvarm brie och rostade vindruvor

4 personer

  • vindruvor, en klase
  • (rosmarin)
  • 250 g brie eller camenbert, hel rund
  • 75 – 100 g valnötter och pistagenötter eller andra
  • 2 msk honung

Tillbehör

supertunna skivor surdegsbröd

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg vindruvorna i en form. Fint om klasen behålls istället för att druvorna plockas av. Lägg eventuellt ner ett par kvistar rosmarin. Ringla olivolja över och strö på lite flingsalt.
  2. Rosta druvorna i ugnen cirka 10 minuter innan osten ställs in. Efter ytterligare 5 minuter tas allt ut.
  3. Lägg nötterna i en panna tillsammans med honungen. Rör om tills honungen smält. Häll nötblandningen över osten.
  4. Rosta eventuellt de tunna brödskivorna i ugnen. Jag penslade mina med en aning olja och tog ut när de började få färg. Lägg upp allt på en bräda och starta ett trevligt småplock.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Julgröt - två underbara varianter
Krossad potatis - kryddig, knaprig julversion