Julgröt – två underbara varianter

19 december, 2019
skogtillbord-julgröt-dec19

Nu kokas det julgröt i stugorna och jag har ett tips: Gör gröten i ugnen! Helt borta är risken att bränna och det gör gott för julkänslan. Av resterna blandar vi till en doftande dessert, saffransgröt. Välkommen in i köket!

Jag vet att många redan kan och har med sig liknande recept sedan årtionden, men det här är en julhälsning till alla andra. Tips om en perfekt grötjul måste spridas, inte sant!?

Ingenting är så känsligt som mat med tradition. Vi har verkligen en nyfiken matkultur, men julgröt, ajaj, här får man hålla fingrarna i styr. Min gröt kanske inte är din, men har du ingen egen att hålla hårt i så tycker jag verkligen att du ska testa.

Härhemma kör vi gröten i två versioner. Först till julfrukost och sedan som dessert. Samma grötkok, men helt olika rätter. Kvällens saffransgröt är gyllengul, mandelknaprig och doftande. Morgonens varma, runda kanelaromer byts mot pigg saffran. Sylt och grädde därtill.

Recepten är favoriter i repris och du hittar inläggen genom att klicka på länkarna nedan.

Julgröt i ugnen – risgrynsgröt utan brännrisk

Saffransgröt – doftande juldessert

Allt gott! Hälsar Kat :

Julsallad - grönt i alla färger
Ugnsvarm brie med rostade druvor