Saffransgröt – 100 procent julkänsla

15 december, 2018
Kategori:
skogtillbord-saffransgröt-dec18

Julens saffransgröt har allt. Den ultimata julkänslan i smak, doft och magisk färg. Som en dekoration i sig. Och det där lilla mandelkraset ihop med sylt och grädde. Oslagbart. Julmys är inte mitt ord, men här, tja kanske ändå. Välkommen in i köket!

Men allt är inte som man tror. Jag har sett på min barndoms ugnsbakade gyllengula gröt som en sorts unik, avancerad julpudding, men nu vet jag bättre.

Jag är trots allt matskribent och dessutom en med ambition att grunda professionen i gedigen kunskap. Helt klart med vissa brister för häromdagen fick jag en verklig överraskning. Jag bjöd flott ett sällskap på min unika saffransgröt och fick strax höra att det var en fantastiskt god ”saffranspannkaka”!

Vad?! Är min juliga saffransgröt en gotländsk saffranspannkaka? Snabb efterforskning visar att absolut så är det, i alla fall enligt  receptboken. Egentligen spelar det väl ingen roll, men snopen blev jag. Jag får tacka Gotland särskilt för en av mina julars speciella höjdpunkter.

skogtillbord-saffransgröt-dec18
Första dagen gör gröten tjänst för tomtar och andra med känsla för jul och sedan blir den en fantastisk dessert i forma av saffransgröt.

Hur som helst är den fantastiskt god och smart. En rätt som förädlar grötrester till något så mycket bättre så därför säger jag er alla: Ni måste testa! I min uppenbarligen oupplysta värld kommer den alltid vara just julens saffransgröt och inget annat.

Vill ni vara grundliga och utgå från egenhändigt fixad gröt så kan jag varmt rekommendera att testa det här receptet på risgrynsgröt i ugn. Vansinnigt god och helt utan risk att bränna vid.

Det här receptet utgår från 500 g kall risgrynsgröt och har du inte gjort egen så brukar den kylda gröten man kan köpa färdig ligga på den vikten. Nu till dagens uppgift.

Julens saffransgröt

6 personer

 • 500 g risgrynsgröt
 • ¾ dl hel mandel
 • 3 ägg
 • 1 dl grädde
 • 0,5 g saffran, ett paket
 • ½ dl socker
 • en nypa salt

Tillbehör

 • sylt, drottning är gott, hallon/blåbär
 • vispad grädde

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Flisa eller grovhacka mandeln. Lägg undan lite som ska strös över på slutet.
 2. Blanda gröt, mandel, ägg, grädde, saffran, socker och salt.
 3. Smörj en form.  Inte för stor, jag tycker att gröten blir bäst om den får formen av en ostkaka. Inte för tunn alltså. Häll i smeten och strö den sparade mandeln överst.
 4. Grädda i ugnen ungefär 20 minuter. Det beror lite på hur tjock den är, men gör ett stickprov. Stickan ska inte vara kladdig, men nästan. Gröten får inte bli torr och ska samtidigt vara helt tillagad. Addera känsla till receptet.
 5. Ät ljummen med sylt och vispad grädde. Perfekt juldessert!

 

Till dig som inte kan få nog av saffran kan jag rekommendera receptet på raw saffransfudge. Och har saffransbullarna tagit slut kan du baka riktigt goda med hjälp av receptet här.  Riktigt snabbt julgodis med gudomliga dofter hittar du i receptet på brända mandlar. Allt gott! Hälsar Kat : )

Julskinka - rätt temperatur gör skillnad
Risgrynsgröt i ugn