Julskinka – rätt temperatur gör skillnad

20 december, 2018
skogtillbord-julskinka-julgröt-dec 18

Julbordet närmar sig och i år ska det bli perfekt! Alltid en utmaning när det är många rätter att hålla i luften samtidigt. Här kommer några små men värdefulla tips för att lyckas med två av de lite krångliga klassikerna, julskinka och julgröt. Tricket är att satsa på rätt temperatur.

Några saker ska finnas med. I alla fall på många julbord och vissa av dem är känsliga. Inte så lätta att få den rätta finishen på helt enkelt. Ta skinkan. Torr och trist eller saftig? Det kan kännas som ett vågspel, men jag har knepet som får dig att lyckas.

Julbordets andra krånglare är gröten, man rör och rör och ändå bränner den fast i botten. I år kan ni andas ut. Här finns tipset som gör hela skillnaden.

skogtillbord-julskinka-julgröt-dec 18
Både julskinka och julgröt är temperaturkänsliga. För mycket värme för snabbt kommer att ge en torr skinka och bränd gröt, men med ett par enkla grepp har du ett garanterat bra resultat. Här får du tipsen för att hitta rätt temperatur.

Jag har sagt det förr men en av matlagningens viktigaste och mest underskattade ingredienser är rätt temperatur. Råvarorna kan vara hur bra som helst för att snart krokna helt om de får ett ovarsamt möte med värme.

Det finns utförliga inlägg som beskriver exakt hur du ska gå tillväga med de båda klassikerna. Allt om julskinkan hittar du vid länken här och vägen till den optimala julgröten finns i inlägget här.

Men här har du i korthet mina hetaste eller snarare svalaste råd:

Julskinka och julgröt – temperatur

  • För julskinka gäller följande temperatur: Ugnen på 120 – 125 grader. Spetsen av en stektermometer mitt i skinkan. Kolla att termometern klarar att vistas i ugnen annars får du provsticka i skinkan då och då. Sluttemperaturen ska ligga på (69 -)70 grader då är den saftig. Tänk på att temperaturen stiger minst en grad sedan du tagit skinkan ur ugnen. Alternativet är att koka, eller snarare sjuda varsamt. Spadet håller 100 grader och samma princip gäller. Innertemperaturen ska inte över 70 grader för då blir skinkan torr. Jag brukar hålla ner temperaturen ännu någon grad till 69 men då kan hållbarheten bli lite sämre. Fullständigt recept vid länken ovan.
  • För julgröten: Ugnen på 100 grader. Grötriset får först koka tio minuter på spisen och läggs sedan i en gryta som ställs i ugnen. Efter ett par timmar och bara någon enstaka omrörning: Helt perfekt! Hela receptet i inlägget vid länken ovan.

I morgon kommer lite vegetariska julbordsförslag. Allt gott hälsar Kat : )

Vegetariskt julbord - gröna bubblare
Saffransgröt - 100 procent julkänsla