Vegetariskt julbord – gröna bubblare

21 december, 2018
skogtillbord- vegetariskt-julbord-dec18

I år är har jag fler vegetarianer än köttbulleälskare runt julbordet. Det blir helt enkelt ett övervägande vegetariskt julbord. Jag har en plan och framför mig ser jag ett crescendo i färg, doft och smak. Välkommen in i köket!

Vid sidan av vissa särskilt älskade julbordsklassiker kommer här serveras mycket vegetariskt. Rätter som passar alla oavsett vilken ”– ian” man är. Julkänslan kommer med grönsaker och frukt som är i säsong och med kryddor som kanel, kryddnejlika och kryddpeppar.

Jag tänker också att rätterna ska kunna läggas upp bredvid en bit skinka och ett par prinskorvar för den som vill. Det är inte flera julbord utan ett, lite grönare. Ett par recept kommer att finnas i inlägget här, övriga finns det länkar till. Och såhär kommer det att se ut:

Som en av paradrätterna blir det en sorts sallad där vissa av ingredienserna exempelvis pumpa och rödkål är rostade i ugn. Där finns juliga ingredienser som fikon, nötter och äpple och en underbar sötstark dressing. Bild högst upp till vänster och receptet hittar du vid länken här.

Så har vi västerbottenspajen. Älskad av alla, men vegetarisk? Nej såklart inte, men är man vegetarian snarare än vegan så brukar ägg och mejerivaror vara helt ok. Receptet finns i inlägget här.

Och mormorslökar!  Alltså ni måste prova. För en särskild julvariant föreslår jag ett tillägg till receptet i länken här. Häll på en skvätt glögg som får koka in de sista minuterna! Juligt värre!

skogtillbord- vegetariskt-julbord-dec18
Vegetariskt julbord, eller vegetariska delar av ett julbord för allätare. Det doftar och sprakar av färger. Enkla rätter som passar till fint till skinka och köttbullar.

Här kommer också att serveras en snabbt fixad apelsinsallad som lättar upp det annars lite tunga julbordet. Det är inte ursprungligen gjort som en julrätt men passar fantastiskt bra ändå. En omskakande citruskyss. Och så vacker sedan! Klicka här för recept.

Ingen jul utan rödbetor och den här superenkla varianten kommer utan sill.

Vegetariskt julbord – Rödbetssallad

 • 6 rödbetor
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 dl tjock yoghurt
 • 1 dl majonnäs
 • ½ tsk salt
 1. Tvätta rödbetorna och koka dem med skalet på. Räkna med att det tar runt 30 – 35 minuter innan de är helt mjuka. Låt svalna något.
 2. Lägg yoghurt och majonnäs i en skål. Riv i vitlöken och rör i saltet.
 3. Skala betorna. Det brukar gå mycket lätt om de fortfarande är ljumna. Dela i klyftor och blanda ner i yoghurten.

Till sist ett fat med min favorit brysselkålen. Enkelt och mycket gott till allt på bordet.

Vegetariskt julbord – Ugnsrostad brysselkål

 • 500 g brysselkål
 • 1 äpple, gärna Ingrid Marie
 • en näve grovkrossade nötter
 • en liten näve finskurna dadlar eller russin
 • 1 apelsin
 • lite kanel
 1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa brysselkålen. Lägg på en plåt, ringla över olja och salta. Blanda och sätt in i ugnen. Rosta 10 minuter innan du lägger in det klyftade äpplet och vänder runt försiktigt. Låt stå ytterligare 7 – 10 minuter. Kålen ska få fin färg
 2. Ta ut och strö över nötter och dadlar eller russin. Riv över lite av apelsinskalet och pressa över saften från halva apelsinen. Dutta över minimalt med kanel. Den ska bara anas svagt.

Sådär då var det mesta av årets vegetariska julbord på plats. Och imorgon ett par finfina julfisk-tips. Allt gott Kat : )

Stekt picklad lax och sill i dill - Julbordsfisk
Julskinka - rätt temperatur gör skillnad