Älskade, älskade västerbottenspaj

25 december, 2016
västerbottenspaj

Det här är för dig som vill fira mer. Mer jul! Mer mellandagar! Och till slut mer nyår! Det här är årets ultimata festmatvecka och några rätter är på pricken rätt hela tiden. Här kommer en av dem, Västerbottenspaj! Den älskade! Välkommen in i köket!

Hur säger man egentligen? Är det västerbottenpaj eller västerbottensostpaj eller..? Ja, ni vet ju hursomhelst vad jag menar.

Jag fick höra att det här är ett av våra mest googlade recept. Undra på det, svårslaget gott helt enkelt. Men varför då göra det igen…såklart för att många uppenbarligen inte riktigt vet hur. Och för att jag serverar den i näpet miniformat.

Dessutom tänker jag att det alltid är bra att påminna om pajdegens mysterier. Vi vill ju ha den spröd och frasig, inte sant?! Men hur gör man då? Jag vet!

västerbottenspaj
Med ett frasigt pajskal och mjuk, krämig fyllning är en västerbottenspaj alltid rätt. jag serverar den som fingermat i små, munsstora bitar med en minisked löjrom, en topp crème fraiche och ytterst finhackad rödlök.
västerbottenspaj
Vi vill ha ett frasigt pajskal som måste passera ett antal steg för att bli perfekt. Här får du veta hur.

Vi startar där. Med pajdegen. Och det finns några saker att hålla reda på. Här kommer den enkla, lyckade pajdegens checkpunkter.

Allt om pajskalet

 • Såhär ser proportionerna ut. 50 g smör till 1 dl mjöl.  Och till en paj av vanligaste storleken blir det bra såhär: 150 g smör, 3 dl vetemjöl, ½ tsk salt, 1 msk kallt vatten
 • Pajdeg och kyla = sant! Kallt smör och snabbast möjliga arbete är bästa starten. Lägg ingredienserna i matberedare och kör. Klart på några få sekunder.
 • Låt degen vila. Så fort degen gått ihop i matberedaren ska den slås in i plast och läggas i kylen en timma.
 • Grädda degen på smörpapper i form. Klä formens botten med bakplåtspapper. Antingen genom att klippa till pappret så att det passar, eller genom att trycka fast pappret mellan formens botten och den löstagbara kanten.
 • Pickad botten bäst. Kavla ut degen på lätt mjölat bord. Skär ut plattor efter formens mått. Lägg i botten, klä kanterna och picka botten med en gaffel. På så sätt bubblar den inte upp.
 • När formen är degkädd och pickad ska den in i frysen ungefär 10 min. Under tiden värmer du upp ugnen till 225 grader. Ta formen direkt från frysen och förgrädda skalet till fin färg, ungefär 10 min.

Nu har du ett fint skal som ska fyllas. Och såhär går det till:

Västerbottenspaj (1 stor form el, 6 st små)

Pajskal

 • se ovan

Fyllning

 • 165 g västerbottensost (en liten)
 • 2 dl crème fraiche
 • 1 dl grädde
 • 3 ägg
 • ev en liten dust cayennepeppar

Tillbehör

 • löjrom 25 g per person
 • smetana, crème fraiche eller liknande

Gör såhär

 1. Ugnen ska stå på 200 grader. Riv västerbottensosten på rivjärnets grova sida. Blanda noga crème fraiche, grädde, ägg och ev. peppar. Fyll upp det förgräddade pajskalet, eller fördela mellan om du gör flera.
 2. Sätt in i ugnen och grädda 30- 35 min om du har en stor form. Småformer går klart på halva tiden. Håll koll på ytan så att den inte får för mycket färg. Täck i så fall. Fyllningen kommer att pösa upp, men den lägger sig igen när den kommer ut ur ugnen.
 3. Fyllningen kan verka lite dallrig och ofärdig, men prova att stick i den och kommer stickan upp utan att den är smetig är pajen klar.
 4. Ställ att svalna något innan servering. Jag tycker att den är allra bäst kallljummen. Du fattar, eller hur?! Skär upp i större bitar eller som jag i små munsbitar att plocka åt sig och äta med fingrarna.
 5. Fullkomligt underbart är att servera en klick löjrom till. Dessutom lite smetana, gräddfil eller liknande och riktigt omsorgsfullt finhackad röd lök.

 

Som sagt festen fortsätter i dagarna sju. Laga dina favoriter och njut. Jag fortsätter att föreslå godbitar av olika slag under dagarna som kommer. Och har du frågor eller egna förslag tas de tacksamt emot. Skriv en kommentar så svarar jag direkt. Hälsar Kat : )

Vegetarisk nyårsmeny
Julbordets gröna - en färgstark julsallad