Vegetarisk nyårsmeny

26 december, 2016
vegnyår

Snart hörs nyårsklockor och vi summerar. Matåret hur såg det ut? Vi tänker grönare. För egen hälsa, men också för hållbarhet och framtid. Vi tänker närodlat och ekologiskt. Bra tänkt, säger jag och är absolut på den växande trenden. Därför kommer här förslagen till en vegetarisk nyårsmeny! Välkommen in i köket!

Vad är festmat? För mig är det mat som är lagad med omsorg. Den ska vara smakrik och vacker, men inte alls nödvändigtvis dyr. Dyra ingredienser kan bli usel mat som alla andra råvaror om de inte möter kärlek och den ”rätta knycken”.

Festmat behöver inte heller inte vara krånglig med många moment och ingredienser. Alltid gäller omsorg och en skapligt bra plan. Stress funkar aldrig som ingrediens. Tro mig, erfarenheten talar.

Ett vegetariskt festbord kan alltså vara enkelt och jag tänkte plocka från inläggen som finns här på bloggen. Vi tittar tillbaka och komponerar en hejdundrande nyårsmeny.

I vissa av inläggen finns det tillbehör som är av köttigt slag, men det är bara att utesluta. Eller göra båda delarna om festen rymmer vegetarianer och flexitarianer. Servera kött eller fisk vid sidan på eget fat så kan man välja själv.

Välj rätter som det passar dig. En för-, varm- och efterrätt eller välj flera och duka upp en buffé. Kanske hittar du bara en rätt som passar. Fine, ta den och komplettera med annat.

Förslag vegetarisk nyårsmeny

Småplock och förrätter  (Klicka på den blå texten som är länk till inlägget)

vegetariskt nyår
Förrätter och småplock som passar fint till en nyårsmeny. Kombinera exempelvis paj med rödbetsrrisotto som varmrätt. Eller morotssoppa som förrättsalternativ och en stor sallad med massor av goda ostar till huvudrätt, eller…

Västerbottenspaj, i receptet föreslås löjrom som tillbehör, men det är bara att skippa.

Lökflan, strunta i charkuterierna som tillbehör.

Örtiga färskostbollar med foccacia

Kryddig morotssoppa

Sparrispaj som förresten också kan serveras som huvudrätt om det passar bättre. Använd fryst grön sparris. Vill du hellre satsa på att äta i säsong så blir pajen supergod med purjolök eller/ och brysselkål, eller grönkål.

Huvudrätter

vegetariskt nyår
en fantastisk knallröd risotto, en fargsprakande sallad eller en krämig pastarätt med svamp och grönsaker. Alla platsar på nyårsmenyn.

Rödbetsrisotto med chevre

Kantarellpytt

Svart trumpetsvamp i krämig pasta

Julsallad , en färgexplosion som kan kombineras och förstärkas med goda ostar.

Efterrätter

veg nyår
och så en värdig avslutning. Blåbär, lingon eller äpple har den ledande stämman, men du dirigerar

Nötcrunch och äppelfräs

Underbar blåbärspaj

Kolla också morgondagens dessertrecept här på bloggen. En lingonsensation!

Recepten är ursprungligen inte tänkta som festmat. Inte alla i alla fall, men som sagt vad är det som gör fest? Rödbetsrisotton var exempelvis ett förslag till en vanlig vegetarisk måndag, men det är en suverän risotto som absolut platsar på ett festbord. Det ena utesluter inte det andra. Tillaga med stor omsorg så blir det fest!

Och låt dig inte förvirras av att inläggen är spridda i tid. datumet för servering spelar ingen roll. De passar lika bra på nyårsfesten som andra tider på året. Kanske får du ändra på småsaker, men i stort sett är det bara att köra som det står.

Har du frågor eller egna förslag så är du så välkommen att dela dem i en kommentar. Jag lovar att svara pronto! Hälsar Kat : )

Perfekt biff på nyårsmenyn
Älskade, älskade västerbottenspaj