Bufféakuten – örtiga färskostbollar och focaccia

3 juni, 2016
färskostbollar, foccacia, buffe

Bröd och ost. Alltid rätt och på en buffé brukar man räkna in dem som riktiga räddningsplankor. De flesta äter nybakat bröd med glädje. Dessutom är det mättande och snyggt. Färskostbollarna till bäddar för succé. En perfekt duo att strategiskt placera allra först på buffébordet.

Det är den tiden. Terminsslut och vi samlar ihop oss för att hurra, gratulera och fira på olika sätt. Enklast när man samlas många för att äta är buffé. Några få riktigt bra rätter som var och en kan plocka från som man vill av. Man rör sig fritt och är maten lite annorlunda med några små twister så har man genast något att prata om.

Ett sätt att lättsamt föra ihop människor som inte träffas så ofta. Otvunget och med en skaplig planering behöver det inte bli så tyngande för värdarna. Jag har lagt in ett antal rätter under taggen buffé. Idag fyller vi på med ost och bröd. Och håll utkik det kommer mer.

färskostbollar, foccaacia, buffe, galleri
Små, lätt syrliga ostbollar i en örtig olja blir perfekt på buffén. Välj örter efter lust och smak..Och bröd måste till förstås. Foccacia är lättatt baka och lätt att äta. Bröd och ost är alltid bra bufféräddare.

Färskostbollar på yoghurt gör man bland annat i mellanöstern. Ofta går de under namnet labneh och jag tror att de vanligen görs på yoghurt av get- eller fårmjölk. Jag kör på tjock, grekisk eller turkisk yoghurt och lite crème fraiche.

Ostbollarna kräver framförhållning eftersom yoghurten ska rinna av i två dygn. Bollarna blir lättare att forma och håller ihop bättre om den får stå och droppa av ordentligt.

Det finns tusen sätt att smaksätta oljan till ostbollarna som i sig själva är lite syrliga men neutrala i smaken. Vitlök, chili och citronskal passar bra med också en stor mängd örter. Mynta är den vanligaste kryddan som serveras till, men i princip alla örtkryddor funkar bra. Jag tycker det är härligt med färska kryddor såhärårs. Och ätliga blommor! Gott och vackert. Tänk bara på att hållbarheten sjunker när man använder färskt.

örter, färskostbollar, buffé
Det finns en rad ätiliga örter och blommor att smaksaätta oljan till ostbollarna med. Här kommer en hel rad förslag att botanisera bland. Välj en ett par eller flera. Citrontimjan, slingerkrasse, mynta, ros, salvia, basilika, vattenkrasse, gräslök och lökblast. Och det finns många, många fler.

Brödet är en klassisk foccacia. Inga konstigheter, men det skiljer sig ändå från det allra vardagligaste. Och jag har ett knep som gör att bröden får en särskilt frasig yta. Inget att vänta på. Vi kör.

Örtiga färskostbollar (ca 12 st)

 • 5 dl tjock yoghurt, 10 %
 • ½ dl crème fraiche
 • 1 tsk salt

Örtolja

 • 2 ½ dl olja, oliv eller raps

Smaksättning t.ex.

 • Finhackad vitlök
 • Finskuren gräslök + blommor
 • Några strimlade myntablad
 • Blommor från salvia eller timjan

Gör såhär

 1. Blanda mejeriprodukterna med salt. Lägg en silduk, eller en ren handduk i ett durkslag  som ställs över en skål.  Häll upp yoghurtblandningen och ställ i kylen för att rinna av två dygn.
 2. Förbered oljan. Använder du blommor så ska de inte läggas i förrän strax före servering. Torkade kryddor ger en längre hållbarhet, med färska ska den inte sparas längre än ett par dygn.
 3. Ta ut yoghurten och forma fina små bollar med väl avsköljda händer. Lägg ner i oljan som ska täcka ostbollarna. Blommor som ska dekorera lägger du på precis innan bollarna ställs på bordet.

Focaccia i långpanna

 • 25 g jäst
 • 4 dl kallt vatten
 • 2 msk olivolja
 • 9 dl vetemjöl, gärna special
 • 1 ½ tsk salt

På brödet

 • 40 g smör
 • 1 msk olivolja
 • 1 finhackad vitlöksklyfta
 • 2 msk finhackad timjan och rosmarin
 • 1 tsk flingsalt
 • 2 msk olivolja

Gör såhär

 1. Degen ska arbetas kraftigt och görs enklast med en maskin. Blanda jäst, vatten och olja.
 2. Häll i mjöl och salt och kör maskinen minst 10 minuter. Sätt degbunken i en stor plastpåse och jäs 1 timma.
 3. Sätt ugnen på 225 grader. Olja en långpanna och tryck ut degen i den. Tryck hål med fingrarna över ytan.
 4. Smält smöret . Blanda smöret med olja vitlök och örter. Fyll hålen med blandningen. Strö salt över ytan och jäs ytterligare 30 min på plåten utan något över.
 5. Sätt plåten i ugnen och släng in lite vatten för att starta gräddningen med en skjuts ånga. Grädda brödet till fin färg ca 25 minuter. Ta ut och pensla genast med olivolja. Det gör ytan extra frasig.

 

Är du intresserad av fler rätter som kan passa en försommarbuffé så kan du kika på det nedan. Ytterligare recept och en  checklista med tips om hur du bäst går tillväga kommer under de närmaste dagarna. Och har du frågor eller egna tips att dela så gör gärna det  i en kommentar. Hälsar Kat : )

Primöromelett

Sparrispaj

Rabarberkaka

Ogräspaj

Rödbetsgravad lax med äpple-och fänkållallad

Marinerad filé med granskottsolja

Bufféakuten - lax och snabbpicklade grönsaker
Sparrispaj