Bufféakuten – lax och snabbpicklade grönsaker

5 juni, 2016
majjolax, pickles

Det finns recept som följer med. De återkommer om och omigen. Och ingen tröttnar. Istället för att bli uttjatade framkallar de nöjda suckar när någon sniffar i luften och känner igen. Här kommer ett beprövat laxrecept. Gott, enkelt, somrigt och kanon på en buffé. Dessutom blir det ett bonusrecept på snabbpicklade grönsaker. Välkomna in!

Majonnäs ovanpå lax i ugnen. Jag vet, det låter lite konstigt, men blir verkligen så gott. Majonnäsen får en fin lite gratinerad yta och tillsammans med massor av dill så doftar det hopp och försommar. I min familj är det en rätt med anor. Från mormor, till mamma till mig, till barnen.

Så vansinnigt enkel att laga och perfekt på ett buffébord. Godast ljummen och den hinner aldrig kallna innan allt är slut. Lax är bra buffémat. Snyggt och uppskattat av de flesta. Till laxen som är mild i smaken behövs ett syrligt sting. Citron absolut, men jag picklade lite grönsaker. För att det är gott, snyggt och kan passa som tillbehör till fler av mina bufféförslag.

majjolax, pickles, galleri
Ljummen lax, gratinerad under ett täcke av dillmajonnäs. En rätt som passar perfekt på en buffetillställning. De picklade grönsakerna passar fler av bordets rätter.

Den här bufféturnén fortsätter ännu ett par dagar. Så håll utkik. Det kommer mer. Men nu till dagens rätter. Och första frågan är hur mycket går åt? Hur ska man räkna?

På en buffé med 3 eller flera rätter brukar man räkna med 50 g lax per person. Nöjer du dig med ett par bufférätter så är 100 g ett ungefärligt mått per gäst. Som alltid måste man kombinera den här typen av generella mått genom att addera det man vet om gästerna. Är hälften av dem vegetarianer, småbarn, nyss fyllda åttio, rugbyspelare eller annat som kan spela in på aptiten så får man försöka ta hänsyn till det och lägga till eller dra ifrån.

Lax och snabbpicklade grönsaker

 • Laxfilé, räkna ca 50 g per person på större buffé
 • Majonnäs, vill du göra egen se recept här
 • Dill

Snabbpicklade grönsaker (10 pers)

Lag

 • ¾ dl ättikssprit
 • 1 ½ dl socker
 • 2 dl vatten
 • 1 tsk gula senapsfrön

Grönsaker

 • 3 morötter
 • 2 gulbetor
 • 20 rädisor
 • 1 rödlök

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa laxfilén och se till att alla ben är borta. Salta laxen.
 2. Dags för majonnäs. Vill du göra egen, vilket är superenkelt så kan du kika på receptet här. Färdigköpt fungerar också bra. Majjon ska blandas med dill. Räkna med en finhackad knippa till 1 ½ dl. Hur mycket majjo beror på hur mycket lax, men den ska bres i ett rätt tjockt lager över hela sidan. Jag brukar räkna ca 1 ½ – 2 dl per sida.
 3. Lägg laxen på en plåt och ställ i ugnen. Efter ungefär 25, minuter är laxen klar. Majonnäsen har få en fin färg och det doftar alldeles fantastiskt.
 4. Häll ingredienserna till pickleslagen i en kastrull. Koka upp.
 5. Skala och skiva morötter och gulbetor tunt på längden. Lägg i en skål och häll den heta lagen över. Ställ kallt. Ibland färgar gulbetorna lagen något och vill man ha en helt klar lag kan man lägga dem i en skål för sig.
 6. En timma före servering ska rädisor och rödlök skivas tunt och läggas ner i lagen. De hinner ta åt sig av lagen och mjukna något, men har fortfarande lite stuns i sig och färgen fint i behåll.

 

Vill du ha fler idéer till buffébordet så kan du titta på de här inläggen. Välj något eller kombinera som du känner för. Och det kommer mer på samma tema under de närmaste dagarna.

Örtiga färskostbollar med focaccia

Sparrispaj

Marinerad, tunnskivad filé med skogskryddning

Primöromelett

Rödbetsgravad lax

Rabarberkaka

Godaste ogräspajen

Har du frågor på det här temat eller andra matfunderingar så utnyttja möjligheten att matprata genom att lämna en kommentar. Jag svarar pronto! Må solen lysa över er hela helgen! Hälsar Kat : )

En dag för färskpotatis!
Bufféakuten - örtiga färskostbollar och focaccia