Sparrispaj

30 maj, 2016
sparrispaj

Idag serverar vi en sparrispaj. En vegorätt för alla.

Nej, jag har inte plockat sparrisen i en skogsglänta. Men som jag tidigare sagt så har bloggen fått ytterligare en dimension. En utvidgning som innefattar lotten. Min lilla koloni som rymmer en hel del ätligt som skogen och naturen inte bjuder på. Med den har jag allt utom höns och mjölkkor som jag med varm hand överlåter till andra att sköta.

sparrispaj, galleri
Frasig paj med primörer. En av buffébordets höjdare. Passar alla eftersom den är vegetarisk med fantastiska smaker och försommarkänsla.

Idag lagar jag på temat buffé och skörd av extremt närodlat. Det blir sparrispaj. Vill du hålla skogtemat helt på buffén så har jag ett kanonbra recept på paj med ogräs som du kan titta på här. Jag lät mig i alla fall förföras av den nyskördade sparrisen och struntade i skogen just idag. Det är ju så gott och blir ju så fantastiskt snyggt med sparris i paj.

Men snyggt, spelar det någon roll? Absolut. Ett buffébord med vackra uppläggningar är en ren fröjd. Jag vill att faten ska trigga flera sinnen. Det ska dofta, smaka och se alldeles underbart ut. Den här pajen platsar definitivt och såhär går det till:

Sparrispaj (10 bitar)

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kallt smör
  • ½ tsk salt
  • 1-2 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 14-16 gröna sparrisar, beroende på storlek
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl grädde
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl finriven lagrad hårdost

Tillbehör

  • Rädisor

Gör såhär

  1. Pajdeg blir bättre med tiden. Gör den gärna dagen innan den ska gräddas, eller åtminstone ett par timmar för tillagning.
  2. Om pajdegen behöver tid efter det att den är gjord så är steg ett motsatsen. Här ska det gå fort. Gör degen i matberedare eller nyp ihop den för hand, men arbeta den inte. Vi vill ha den frasig och då ska man inte trigga igång någon glutenprocess med för mycket knådande. Ju snabbare dess bättre.
  3. Mitt tips är att lägga mjöl, kuber av kallt smör och salt i en beredare. Kör snabbt till smulor. Häll på lite kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en degklump. Lägg degen i plastpåse och placera i kyl. Låt ligga ett par timmar eller över natten.
  4. Kavla ut degen och klä en pajform. Helst en med avtagbar kant. Jag brukar fordra den med ett bakplåtspapper för att kunna lossa pajen från formen och lägga upp den på något annat. Vill du se hur så finns det bilder i mitt inlägg om ogräspaj som du kan hitta här.
  5. Nagga botten på pajen med en gaffel och ställ in i frysen minst 10 minuter. Förgrädda pajskalet på 175 grader till det fått lite färg innan du fyller och slutgräddar.
  6. Ansa sparrisen och stek den hastigt i smör. Den snabba stekningen sätter igång tillagningen och ger fin smak. Låt svalna när du gör färdigt resten av fyllningen.
  7. Blanda crème fraiche, grädde, ägg och ost. Häll i det förgräddade pajskalet och lägg i sparrisen. Grädda i ugnen ca 30 minuter. Pajen ska få fin färg och fyllningen ska inte vara smetig.
  8. Pajen är allra godast ljummen. Den passar fint på en buffé, men också som lunch eller middagsrätt, men då får man räkna att det blir 6 bitar snarare än 10.
  9. Rädisor är ett bra tillägg på buffén. Något lite knaprigt att tugga på. Och så är det alltid fint med något om man kan äta med fingrarna. Dessutom får de höga snyggpoäng.

 

Jag har lagt ut fler inlägg med buffétema. Vill du ha förslag på en marinerad file så kan du titta på inlägget här. En fantastiskt god och vacker rödbetsgravad lax finns här och ytterligare en vegetarisk rätt, min primöromelett hittar du här.

Har du egna buffétips eller frågor om buffémat lämna en kommentar. Hälsar Kat : )

Bufféakuten - örtiga färskostbollar och focaccia
Mer bufféakut - Skogskryddat filéfat