Lökflan med chevre till julmingel

16 december, 2016
lökflan, mingel

Det är mycket nu! Och inte blir det mindre veckorna som kommer. Hör upp du julminglare med kort om tid? Här kommer ett tips. Man vill ju gärna vara med. Inte stå ensam vid spisen och lyssna på sorlet och skratten. Satsa på mitt lökflan med chevre och en trave fina charkuterier. Välkommen in i köket!

Puh, juletider! Hur tänkte jag där kan man undra när dagen närmar sig för det trevliga minglet med pyssel man bjöd in till i november. Efter lucia på dagis, julfest med träningskompisarna, julfika hos mormor och ja ni vet, så känns mer mandelmassa och pepparkakor lite mycket. I alla fall för dagen.

Jag siktar mot ett tilltugg med sälta. Och lite julig vinterkänsla utan att det blir för mycket. Dessutom är det en fråga om tid. Det ska gå skapligt fort och inte innebära alltför avancerade moment. Ett flan, tänker jag. Ett flan på färdig smördeg!

lökflan, mingel
Lökflan med chevre. Sätt in i ugnen när gästerna kommer och du har ett sprött ostsaltigt och laningen öksött tilltugg att sätta fram på direkten. Lite charkuterier därtill och du kan själv delta i minglet.

Allt kan förberedas och sedan tar det max 15 minuter i ugnen. Är inte det en rimlig och bra tid så säg. Det finns ett moment här som tar tid, men det kan man hoppa över. Det ger snyggpoäng, men är inte alls nödvändigt. Och det handlar om löken.

Jag älskar formen av en hel skiva stekt lök. Det är snyggt och bildar ett vackert mönster på flanet tillsammans med de runda ostskivorna. Men ska man hålla lökskivorna hela när de försteks så kräver det en stunds uppmärksam och noggrann matlagning. Svårt är det inte men man kan inte pyssla med så mycket annat.

De hela, tunna lökskivorna steks på ena sidan till fin färg och vänds ack så försiktigt för att inte ramla isär. Lite tricks, men egentligen inte svårt och det går alldeles utmärkt att steka löken i ringar också.

lökflan, mingel

lökflan, mingel
Enkelt vitt som sprider den ljuvligaste julkänsla som kontrast till allt det röda och glittriga.

Flanet blir smördegsfrasigt, löken är mjuk, mild och aningen söt. Chevren bjuder på sälta och så ringlar vi över en aning honung. Och till sist hackad färsk rosmarin. Visst låter det bra! Och, och inte att förglömma. Minglets enklaste del. Charkuterierna! Lite lufttorkat, skinka, salami, bresaola kanske, eller coppa. Det finns en uppsjö finfina saker att välja bland.

Nu, till verket!

Lökflan med chevre (8 pers)

 • 1 pkt, smördeg kyld eller fryst
 • 100 g, ricotta, italiensk färskost
 • 2 gula lökar
 • 150 g chevre
 • ett par kvistar färsk rosmarin
 • 2 tsk honung

Tillbehör

 • Blandade charkuterier beräkna ca 50 g per person
 • Enkel sallad, gröna blad med salt, god olivolja och några stänk vinäger.

Gör såhär

 1. Ta fram fryst smördeg så att den får tina. Kavla ut smördegen till en rektangel. Bred på ett lager ricottaost.
 2. Skala och skiva löken ytterst tunt. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek lökskivorna. Stek dem i ett lager åt gången. Försök gärna behålla dem hela genom att vända ytterst försiktigt. De ska få fin färg utan att brännas. Lägg upp på papper att rinna av allteftersom de blir färdiga.
 3. Fördela löken över smördegen. Skiva osten tunt, eller smula den över ytan. Såhär kan flanet vänta medans du gör dig i ordning för mingel.
 4. Sätt ugnen på 225 grader. När gästerna kommer sätter du in flanet i ugnen. Håll lite koll, men efter 12-15 minuter har det fått fin färg och osten bubblar trivsamt.
 5. Finhacka rosmarin som strös över. Ringla på honungen och servera tillsammans med charkuterierna och enklaste varianten av grönsallad.

Kanske vill du sedan bjuda på något gott tillsammans med kaffet. En godbit att prata om hittar du genom att klicka på den blå länken här. Den innehåller en mycket oväntad ingrediens. Låt gästerna gissa! En annan variant på ”nyttigt” julgodis utan vitt socker hittar du vid länken här.

Till dig som har en fråga eller vill dela ett tips säger jag, välkommen! Skriv en kommentar så svarar jag direkt! Hälsar Kat : )

Vilt på julbordet
Snickers-Bounty som nyttigt julgodis