Svart trumpetsvamp i krämig pastarätt

12 september, 2016
svart trumpetsvamp, pasta

Den svarta trumpetsvampen, en av mina absoluta favoriter. Efter det att jag spänt blicken i flera minuter ser jag dem helt plötsligt. Några yttepyttesmå korpsvarta trumpeter i mossan. Välkommen in i köket!

Som skrumpna svarta löv sticker de upp bredvid skrumpna svarta löv. En knepig kombination, men inte omöjlig . De är nämligen synnerligen trogna. Har man en gång lyckats fånga dem med blicken så har man ett säkert ställe. De kommer tillbaka på exakt samma plats år efter år.

Svart trumpetsvamp är alldeles fantastiskt god. En av de allra bästa matsvamparna. Fin färskt och underbar torkad. Mycket användbar att smula i såser och annat. Torkad svamp är för övrigt en grovt underskattad krydda. Vill du veta mer om det kan du kika på inlägget här.

Men nu koncentrerar vi oss på den färska. Fruktig och smakrik helt utan den svampiga konsistens som svampar gärna har. Den är fast i formen och klarar tillagning med bibehållen karaktär. Det som talar emot den är möjligen utseendet. Ibland är det bra att inte låta ögat avgöra vad som är smakligt eller inte. Trumpetsvamp är fantastiskt gott!

svart trumpetsvamp, pasta
Att något så litet, svart och skrynkligt kan vara så fantastiskt gott. Den svarta trumpetsvampen är värd en skattletar dag. Min skörd blir blygsam så jag ger svampen sällskap av finaste grönsakerna och kryddörterna från lotten.

Den är så god att man inte behöver göra sig till alls när det är dags att äta. Enkla ingredienser och snabba ryck. Det här är för övrigt en synnerligen bra svamp att presentera för svampskeptiker eller barn som ska introduceras i svampskatten. Smaken är finstämd och den blir som sagt aldrig svampigt slemmig.

Jag hade tänkt mig en pasta med ett berg av de svarta trumpetraringarna i en krämig sås, men nu får det bli annorlunda. De räcker inte till en hel måltid utan måste ges sällskap av annat. Men inte gör det något. Jag lagar till min rätt med svamp och grönsaker från en frodig kolonilott.

Superfin alldeles späd squash, eller zuccini om man hellre vill kalla dem för det. Bondbönor och mangold. Små fina broccolibuketter, haricots verts, vaxbönor och sockerärtor. Lite vitlök vill vi ha plus persilja och timjan. Något mer? Färskriven ost och crème fraiche bli bra.

Det här är ingen krångelmat utan gott och snabbt i all enkelhet. Vegetariskt med en blandning från skog och jord. Och till hör du dem som kommer hem med fyllda svampkorgar så kör rätten med bara svamp, vitlök, persilja och lite timjan. Plus mejerierna förstås. Och såhär går det till:

Pasta med svart trumpetsvamp (4 pers)

 • 400 g bred pasta, tagliatelle eller pappardelle
 • svart trumpetsvamp, minutiöst rensad
 • blandade gröna grönsaker, se text ovan (svamp och grönsaker ska tillsammans väga ca 400 g. Har du mycket svamp så låt den dominera.)
 • 2 vitlöksklyftor
 • några kvistar persilja
 • ett par kvistar repad färsk timjan
 • 1 ½ dl crème fraiche
 • 1 dl grönsaksbuljong
 • 1 ½ dl färskriven ost, till exempel lagrad hårdost
 • salt
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Försök anpassa så att allt blir klart samtidigt.
 2. Skär större svampar i bitar. Ansa och skär grönsakerna i bitar. Finhacka vitlök och persilja.
 3. Hetta upp lite smör och rapsolja i en panna och börja med att steka svampen. Trumpetsvamp innehåller inte alls lika mycket vatten som många andra svampar och kan stekas direkt utan att först ångas av i pannan. Lägg i resten av grönsakerna, lök och kryddor och stek hastigt så att de precis börjar få en aning färg. Salta lätt.
 4. Rör i crème fraiche och buljong. Veva ner den heta avrunna pastan i pannan och strö ost över. Servera omedelbart gärna med extra parmesanost och en svartpepparkvarn på bordet.

 

Vill du titta på fler svamprecept hittar du en mycket god svampsoppa med rika riddare till efterrätt i inlägget här. Och en variant på risotto fast med potatis ”pottotto” hittar du här. Och ett inlägg tillvaratagande av gula kantareller och en pytt hittar du här.

Och vill du dela dina svamptankar så går det alldeles utmärkt. Ställ gärna en fråga eller dela ett tips. Hur ser det förresten ut i dina trakter? Överflöd eller brist i svampskogen? Undrar Kat : )

Vardagsenkelt - fisk i folie
Morötter med oanade möjligheter