Vardagsenkelt – fisk i folie

14 september, 2016
Kategori:
fisk i folie

Löpsedlarna ropar ut. ”Välkommen vardag! ” Jag fnyser fast jag verkligen gillar det vanliga. Men de där hurtiga utropen drunknar i verkligheten: ”Oj, nej var det föräldramöte igår?!” och ”Matsäck till skolan, idag igen?” och ”Tandläkaren, visst ja!” och ”Vad blir det till middag??” och… Ja, ni vet. Idag blir det i alla fall fisk i folie till middag. En snabb klassiker på repeat. Välkommen in i köket!

Jag har en tendens att glömma det enklaste när man som bäst behöver det. Kanske är det baksidan med ett kreativt arbete, man har hela tiden nya grejer på gång och det gamla ramlar bort fast det är väl värt att ha med, hela tiden. Här har vi ett sådant recept.

En gammal klassiker som liksom har allt. Bara det att fisk är huvudråvara. Rätt sorts fisk är ju så rätt. Man får inte missa en enda chans att servera den. Och om man nu kan göra det på det allra enklaste och mest förföriska sättet varför gör man inte det oftare?

Idén är simpel. Man tar en bit fisk, lägger den på ett folieark tillsammans med ett antal goda grejer som har ungefär samma tillagningstid, viker ihop paketet och ställer det i ugnen. Sedan väntar man i ungefär tjugo minuter. Färdigt!

fisk i folie
Åh, fasen va gott säger en son som snokar runt bordet när jag fotar och testlagar. ”Varför äter vi så sällan det här?” Ja, det kan man undra. Snabbt och supergott. Det är så lätt att glömma det allra enklaste.

Och så sitter man där med varsitt paket på tallriken och vecklar upp och då är det precis som det brukar stå i sådana här recept. Det ångar, dofterna sprider sig och alla ler förväntansfullt. Jag lovar. Så är det.

I paketen kan man välja att stoppa olika saker. Fiskvalet är fritt, jag kan inte tänka mig någon fisk som inte passar, men den måste absolut vara benfri. Jag siktar gärna mot gös eller abborre. Och ni vet väl hur man fixar till benfria filéer? Om inte så finns det en steg-för-steg-guide i inlägget här.

Tillsammans med fisken ska det i grönsaker, lite fett och salt. Jag botaniserar på kolonilotten och plockar ihop två helt olika varianter på paketinnehåll. Såhär ser mina förslag ut. Välj ett eller kreera fritt. En fin fiskfilé får sällskap av:

  1. Små fina förkokta potatisar, blad av mangold, sockerärtor, märgärtor, bondbönor, broccoli, finhackad gräslök och dill. Dessutom smör, en rejäl klick, och lite salt.
  2. Fänkål i tunna skivor, späd zuccini, paprika, tomater, harecots verts, chili, vitlök, olivolja, citrontimjan och salt.

Grönsakerna ska vara sköljda, ansade och skurna i bitar. Lägg allt mitt på ett stort folieark. Vik upp kanterna och gör ett stadigt paket där inga fogar kan läcka vätska eller släppa ut ånga. Man vill ha alla aromer och smaker kvar i paketet.

Sätt in i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter. Klart.

Svårare är det inte och inte behöver man vara så exakt med mängden av de olika ingredienserna. Jag tänker att man vet ungefär hur mycket var och en vid bordet äter. Du kan helt enkelt plocka i så mycket eller lite du vill. Eller låta var och en skapa sitt eget paket.

Efter denna middag kommer här en inbjudan. Gillar du att prata mat? Har du en fråga eller ett bra tips att dela? I så fall har du möjligheten att utnyttja kommentarsfältet för att vara med i snacket. Jag finns på plats och svarar direkt. Hälsar Kat : )

#blåbärsglass #superenkel #gudomlig
Svart trumpetsvamp i krämig pastarätt