Morötter med oanade möjligheter

8 september, 2016
morötter, rostade

För femton, eller kanske tio år sedan hade det knappast funkat. Kombinationen morot och spiskummin hade varit…bara konstig. Idag kan man servera den till vem som helst och särskilt barnen jublar. Hur det kommer sig? Det är fredagsmysets förtjänst. Välkommen in i köket!

Spiskummin är den karakteristiska tacokryddan. Nu tillhör den vårat kryddkanon och ingen ser frågande ut när den dyker upp i maten. Jag tar med mig den mustiga, aromatiska kryddan men lämnar tacomyset och går till lkolonilotten för att dra upp ett gäng morötter. De där två passar nämligen alldeles fantastiskt bra ihop.

Det här är världens enklaste rätt. Eller tillbehör. Och grunden är rostade morötter. Ugnsrostat, det är ett evigt tjat om det, men såklart, det blir ju så mycket bättre. Smakerna koncentreras, det lilla socker som finns helt naturligt karamelliseras och konsistensen blir både mjuk och knaprig.

Samma sak gäller spiskummin. Den behöver rostas för att alla nyanserna ska träda fram ur det lilla kornet. Jag har bara hela frön i kryddhyllan. Behövs det plockar jag fram morteln, men först alltid en sväng för snabb rostning i panna. Fröna får inte brännas då blir de beska. Idag får de följa med hela in i ugnen.

Och kära ni kom ihåg! Spiskummin är just det och inte alls samma sak som kummin. Samma växtsläkte, men mycket olika i smak. Det finns en hel del förvirring runt namnen eftersom spiskummin heter cumin på engelska och typ samma på franska och spanska. När recept översätts blir det ofta fel så var uppmärksam och fundera när ni ser kummin i en ingredienslista. Det kan vara alldeles fel.

Spiskummin används i det bland annat i det indiska köket, i Mellanöstern, Nordafrika och i Mexico, tacolandet nummer ett. Kummin håller sig främst till norra halvklotets kök och används exempelvis i bröd och brännvin.

morot, rostad
Ugnen gör jobbet. Den förvandlar morötterna till ett under av mjukfrasig sötma som tillsammans med spiskummin blir så mycket mer. En grundrätt med möjligheter till utveckling.

Morot och spiskummin. Båda gillar värme och varandra, perfekt alltså att låta de två tillsammans möta ugnshettan (225 grader) sedan de vänts i olivolja och beströtts med salt. Efter ca 25 minuter har morötterna fått rätta färgen och doften berättar att det är dags. Ut kommer en plåt med potential och här har du några av möjligheterna:

  • Låt en bit lax gona sig i värmen vid sidan av morotsformen. Servera tillsammans med tjock yoghurt där du rört i chilipasta efter mod och lust. Citron bredvid också förstås.
  • Strö fetaost över morötterna och ät dem med hummus och stekt ägg.
  • Riv en vitlöksklyfta i ett par dl tjock yoghurt blanda, smaka av med salt häll över morötterna och servera dem med (vilt)färsbiffar och chilihet äppelchutney.
  • Gör en sorts morotsdipp genom att mixa morötterna grovt med vitlök, citron och eventuellt lite tjock yoghurt. Smaka av med salt och ät som tillbehör, dipp eller som pålägg på rostat surdegsbröd, mmm!

Till den som är intresserad av ett färsbiffrecept kan jag rekommendera inlägget här. Eller det här som faktiskt skulle passa fint till morötterna.

Vill du prata mat, ställa en fråga eller har du ett kanontips att dela. Gör det! Skriv en kommentar och du är med i leken. Välkommen in! Hälsar Kat : )

Svart trumpetsvamp i krämig pastarätt
Tomatketchup(ish) – egen kryddsås av tomatskörden