Tomatketchup(ish) – egen kryddsås av tomatskörden

5 september, 2016
ketchup

Först kommer ingen. Sedan kommer ingen Så skymtar jag ett par rubiner därinne mellan bladen, och sen brakar det loss. Vilken skörd! Jag bär hem flera kilo varje dag. Det är ett riktigt tomatår! Vi har ätit skamlösa mängder och nu startar såskoken. De neutrala varvat med ketchupvarianterna. Välkommen in i köket!

De allra flesta av oss tänker detsamma. Säg ketchup och vi vet vad det handlar om. Fast egentligen inte, för ketchup är ett begrepp som rymmer mycket mer än det vi till vardags spruttar på grillkorven.

Ketchup är kort och gott en kryddsås. Ursprunget var troligen en asiatisk sås på syrad fisk och kryddor långt från vår söta tomatvariant. Men så startade matens vandring. Ketchupen gav sig ut på vift i världen och förändrades på vägen. Den finns i ett antal olika skepnader och vi har vår söta som är baserad på tomat.

Min version är rätt kryddig. Den är hetare än vad som är vanligt och varma kryddor tillför smaker som kanske delvis pekar tillbaka mot Asien. Men det är bara en aning ingenting som gör den omöjlig att använda precis som vanligt. Man känner tveklöst igen såsen som ketchup.

ketchup, galleri
Mängder av tomater förädlas till kryddsås, ketchup. Min är aningen mer kryddig och lite hetare än den allra vanligaste. En riktig kalassås!

Jag har en hel mängd olika tomatsorter. Eftersom jag ännu inget växthus har är de alla odlade på friland. Där finns röda i olika storlekar och nyanser och ett antal blandade gula. Till ketchupkoken håller mig till färgerna så att jag gör röda och gula såser. Häftigt med en knallgul sås som har den typiska ketchupkänslan.

Ketchup tar tid. Flera timmar faktiskt, men vad gör det när man slipper stå bredvid och titta på. Jag låter ugnen göra jobbet och ägnar mig åt annat under tiden. Och såhär går det till.

Egen tomatketchup(ish) ( blir ungefär 1,2 l ketchup)

 • 2 kg tomater
 • 1 stor röd lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 ½ cm av en bit färsk ingefära
 • 1 liten medelstark chilifrukt
 • 1 kanelstång
 • 3 kryddnejlikor
 • 2 kryddpepparkorn
 • 2 dl äppelcidervinäger
 • 1 ¼ dl råsocker
 • salt
 1. Sätt ugnen på 125 grader. Jag har en varmluftsugn och möjligen bör man köra på ungefär 140 grader i en vanlig ugn.
 2. Skölj tomaterna. Halvera eller kvarta dem beroende på storlek. Körsbärstomater kan behållas hela. Skär bort det träiga fästet i alla fall på större tomater. Lägg tomaterna i en form.
 3. Skala och skiva rödlöken. Skala och halvera vitlöken. Vänd löken i en aning rapsolja och fördela den ovanpå tomaterna. Sätt in formen i ugnen. Låt stå en timma. Kontrollera efter halva tiden att tomaterna har det lugnt och gott därinne. Inget stormkokande, då måste du sänka värmen.
 4. Under tiden skalar och skivar du en bit ingefära. Kontrollera styrkan på chilin genom att smaka en liten bit. Skär eventuellt bort innanmätet med mellanväggarna, eller delar av det om den är mycket het.
 5. Efter en timma tar du ut formen och lägger i övriga ingredienser. Ta bara en aning salt från start. Saltet ska bara bryta lite mot sockret inte mer.
 6. Ställ in formen igen och låt den stå ytterligare en timma. Ta ut tomaterna och plocka upp kanelstången. Mixa sedan tomaterna till en helt slät sås. Jag gör det med stavmixer direkt i ugnsformen. Skal och kärnor bryr jag mig inte om de får följa med liksom kryddnejlikor och kryddpepparkorn. Man kan passera den genom en sil för att få en helt slät sås, men jag kör min med lite struktur. Du väljer själv.
 7. Ställ eventuellt in såsen ytterligare en stund. Den ska få en ketchuplik konsistens och en koncentrerad smak. Ta ut och smaka av med lite salt om det behövs.
 8. Häll upp på flaska eller i burk. Minutiöst rengjorda och gärna varma. Jag la in flaskorna tio minuter i ugnen. Ketchupen håller i kyl flera månader.

 

Ketchup är som sagt en kryddsås som kan ha olika bas. jag har tidigare gjort en variant på lingon. Är du nyfiken så finns det inlägget vid blå länken här. 

Under tiden ketchupen står i ugnen får du gärna ställa en matfråga, eller kanske dela ett tips eller en idé. Kommentarsfältet är ditt och jag finns här och svarar direkt!

Hälsar Kat : )

Morötter med oanade möjligheter
Färsbiffar deluxe - ett grundrecept