Stekta smålökar – i mormorsstil

22 oktober, 2018
skogtillbord-steklök-okt18

Vissa recept förtjänar lite extra uppmärksamhet för att de är så genialt enkla och samtidigt ovanligt bra.  Idag blir det ett recept från 30-talet. Stekta smålökar – ett riktigt mormorsrecept. Välkommen in i köket!

Det låter så lätt: stekta smålökar. Eller hur, man steker väl lite lök och så är det bra med det. Men nu handlar det om finess. Inget svårt, men låt oss kalla det ”omsorg”.

Vi ska ägna ett par minuter åt de där lökarna som först förför ögat och sedan när man smakat är det glasklart. Det är precis såhär det ska vara!

Det här är ett gammalt recept. Ett riktigt mormorsrecept från 30-talet. Inte min mormor dock som var en stilfull överklassdam bortom vackert stekta lökar, annat än möjligen dem som serverades på Operakällaren. Alldeles, alldeles underbar, men definitivt ingen lökstekare.

Vi tackar istället ödmjukast någon annans mormor. Någon som liksom jag är beredd att ta lökstekning på största allvar. Jag använder de här skönheterna till allt möjligt. En hel drös till steken. En handfull i en gryta. På pizzan! På en macka med krispig sallad och ett stekt ägg. Till färsbiffar med potatispuré…och så vidare.

De passar till mycket. Milda, smakrika, vackra och mycket mormorsvänliga.

Stekta smålökar – mormorsstil

  • 500 g smålökar
  • 50 g smör
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • 2 msk vatten

Gör såhär

  1. Skala lökarna. Är de besvärliga så kan du lägga dem några sekunder i kokande vatten, då mjuknar skalet och är lättare att få bort.
  2. Stek löken till fin färg i smöret. Håll ner värmen så att inte smöret bränner. Strö över socker. Vänd varsamt och vänta en halv minut, inte mer, för extra fin färg.
  3. Fortsätt med salt och vatten. Lägg på ett lock och puttra långsamt lökarna helt mjuka. Kanske behöver du fylla på med ytterligare någon matsked vatten.

När vi ändå är inne på lökprat så kan jag tipsa om inlägget där du lär dig hacka som ett proffs. Ett riktigt partytrick faktiskt. Intresserad kan klicka på länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Croque monsieur - fast på svenska
Pak choi - Bladgrönt för höstskörd