Croque monsieur – fast på svenska

26 oktober, 2018
Kategori:
skogtillbord-croque-okt18

Croque monsieur, det låter svårt. Varm macka känns enklare och det är precis vad det här handlar om. Som vanligt är det de där extra små omsorgerna som förvandlar det enkla från mediokert till fantastiskt. Välkommen in i köket!

Kommer ni ihåg Croquen? Den varma, frasiga mackan som serverades på alla krogar som en sorts smårätt. Sen försvann den. Nåja, krogen får gärna representera innovation, men hemma. Varför ingår inte varm macka i avdelningen snabbfixat?

En croque är lite mer, jag håller med, men fortfarande enkel. Jag tog tid och 17 minuter efter det att jag startade tillagningen kunde jag ropa ”maaat!” för samling kring bordet.

Det här är en macka som ska vara både såsig och frasig. Vi varvar bröd, bechamelsås, skinka och ost och den som satsar på bra råvaror kommer att belönas.

skogtillbord-croque-okt18
Croque monsieur är inget annat än en varm macka lagad med omsorg för ett frasigt och osttrådigt resultat.
skogtillbord-croque-okt18
Det är de små detaljerna som gör stor skillnad. Brödskivorna ska rostas eller stekas frasiga innan mackan läggs ihop. Det ska låta när du skär av en bit. Inget sogg utan piggt krasande.

Bechamel är en av grundsåserna och nej, den ska inte köpas färdig. Att vispa ihop en bechamel ingår i allmänbildningen. Så är det bara.

Förutom egenvispad sås vill jag ha surdegsbröd, fransk senap, god skinka och ost. Grundreceptet säger Gruyere och jag är ett stort fan, men samtidigt vill jag tänka svenska råvaror. Frågan är finns det svensk ost att ersätta den fina schweiziska med?

Absolut, vi är ett hårdostfolk av rang. Jättebra på ost helt enkelt och några svenska alternativ, som klarar både smaken och smältegenskaperna är: Svecia, Prästost, Cheddar och för den som hittar, Wrångebäck.

Känner ni er tveksamma inför Cheddar som ett svenskt alternativ så handlar det om att kolla på tillverkaren. Cheddar är inte ett varumärke utan en sort som absolut görs i Sverige. Säkert finns det fler som lämpar sig. Tipsa gärna om din favorit.

Till verket, nu blir det Croque. Receptet är skrivet så att du ska vara klar på 17 min.

Croque monsieur – (krock missjö)

4 personer

Bechamel

 • 25 g smör
 • 2 msk vetemjöl
 • 2 ½ dl mjölk
 • en gnutta riven muskot
 • salt

Mackan

 • 8 skivor surdegsbröd, inte för tjocka
 • 1 ½ msk dijonsenap
 • 8 – 16 tunna skivor kokt skinka
 • 300 g riven ost, t.ex. svecia eller prästost

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och späd med mjölken lite i taget. Rör under tiden som såsen tjocknar annars kommer den att bränna i botten. Smaka av med en aning riven muskot och salt. Ställ åt sidan.
 2. Rosta eller stek brödskivorna till fin färg. Bred ett lager senap på hälften av bröden. Fördela en klick sås ovanpå. Varva sedan ost, skinka och ost innan resten av brödskivorna läggs på. Tryck till,  bred ett lager sås på toppen och strö över den sista osten.
 3. Sätt in i ugnen och räkna med att det är klart efter 6 – 8 min. Fin färg och trådig ost är checkpunkerna för färdig.

Jag vill gärna ha en extra klick senap bredvid. Det händer att vi gör varm dubbelmacka i våffeljärnet och vill du veta mer om det så kika på inlägget vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pumpasoppa och annat pumpagott
Stekta smålökar - i mormorsstil