Pumpasoppa och annat pumpagott

29 oktober, 2018
skogtillbord-pumpasoppa-okt18

Köket doftar. Det ska bli pumpasoppa. En liten ton av rostad lök, vitlök och så en mustig varm pumpaarom. Planen är ett trendbrott. Kokos-lime-fällan är lockande, men jag tackar nej. I alla fall idag och höjer istället en näve för crème fraiche och prästost. Välkommen in i köket!

Ja, jag vet. Kombinationen är bra. Till och med jättebra. Ni känner den säkert, den där pumpasoppan på temat kokosmjök, lime, chili, ingefära och så vidare. Men det är som om vi fastnat där och dessutom glömt smaker vi har alldeles runt knuten. Allting behöver inte vara ”fräscht”och exotiskt. Inte alltid.

Jag vill istället ha en värmande, omsorgssoppa. En vänlig en, med mjuka, runda smaker. Kycklingbuljong och mejerier. Rostad lök. Lite timjan och knaprigt pumpafrö. Ja, så får det bli en dag när oktoberfrosten slagit till.

skogtillbord-pumpasoppa-okt18
Pumpa är en vinnare i alla led. I betydelsen: något att satsa på. Lättodlad, lättplockad, lättlagrad, vacker, lättlagad och alldeles fantastiskt god!
skogtillbord-pumpasoppa-okt18
Olga är pumpasorten jag odlar för fröet. Det är en så kallad nakenfröpumpa och bjuder på frön utan skal. Ät direkt eller rosta med kryddor och salt. Jag har dem bland annat i soppa, som knapriga snacks, i sallader, till röror och på gröten .

Först bara ett par ord om pumpa. Jag odlar några få, små sorter: Uchiki kuri, Green hokkaido och en minibutternut. Dessutom Olga, nakenfröpumpan som odlas just för fröet. Mer om den vid länken här.

Pumpor är en av favoritgrödorna. Så lättodlade, urenkla att lagra, vackra och verkligen delikatesser. Jag hör rykten om att de inte är mycket att ha i maten, men tro mig det handlar mer om matlagaren än om grödan. Pumpa är sannerligen gott!

Idag blir det soppa, men prova också att göra mos på pumporna. Kika på bild i galleriet och ana en höjdare till en köttbit, till en citronstekt kyckling eller som del i en vegetarisk middag. Recept på mos har du här.

Testa också den allra enklaste av alla pumparätter, ugnsrostade halvor med smör och ost. Fantastiskt gott och en matlagningsinsats som är ynkligt liten i jämförelse med resultatet. Bild i galleriet ovan och recept vid länken här.

Men nu mina damer och herrar blir det pumpasoppa på svenska.

Pumpasoppa

2 personer

 • 1 liten pumpa, ca 1 kg (hälften utan frö och skal)
 • 1 liten gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 – 3 dl kycklingbuljong
 • 1 dl crème fraiche
 • ett par nypor timjan
 • salt
 • svartpeppar

Till servering

 • crème fraiche
 • riven ost, präst- eller annan smakrik
 • pumpafrö
 • lite superfint hackad persilja

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Dela halvorna en gång till. Lägg i en form, droppa över lite olja och salta lätt innan de ställs in i ugnen.
 2. Skala och klyfta löken. Droppa på olja och lägg ner i formen tillsammans med den oskalade vitlöksklyftan när pumpan rostats i 15 minuter. Ta ut alltihop när pumpan är mjuk efter ytterligare cirka 15 minuter.
 3. Hetta upp buljongen. Ta en sked och gröp ur det mjuka pumpaköttet i en kastrull. Tryck i den rostade vitlöken och lägg dessutom i de mjuka lökklyftorna. Häll på lite av buljongen. Mixa och rör i crème fraiche innan du smakar av med timjan, salt och peppar. Konsistensen reglerar du med mängden buljong.
 4. Servera soppan med ytterligare en klick crème fraiche att röra i, riven ost, persiljehack och pumpafrö.

 

Allt gott! Hälsar Kat : )

Frys fort - tina snabbt
Croque monsieur - fast på svenska