Ugnsbakad pumpa – superenkelt, höjdargott

20 november, 2017
pumpa-ugnsbakad-nov17

Hjälp jag hinner inte. Ursprungsidén var bra, men nu måste jag tänka om.  Det får bli en riktig snabbversion och se där, den blev ännu bättre. Ugnsbakad pumpa att äta direkt ur skalet.  En riktig femetta skapad ur tidsbrist. Välkommen in i köket!

Pumpa har verkligen inte varit vardagsmat. Bara för några år sedan fanns de knappt att köpa i affär annat än undantagsvis, men nu är det vanligare särskilt runt Halloween. Jag tillhör dem som stod med ett par fröpåsar i handen i våras. Petade ner ett antal frön och kunde inte drömma om en skörd på 100 kg. Helt galet.

Med huset fullt av pumpa kommer behovet av tillagningsmetoder och här är en lyckad variant sprungen ur tidsbrist.

Jag inser nu att jag tidigare tänkte krångligt och att det här är en lyckad genväg. Jag har skalat och tärnat för att exempelvis göra ett  stomp, eller grovt mos, men varför. Varför alla dessa moment när det gör sig själv så bra direkt i skalet?

pumpa-ugnsbakad-nov17
För bara några få år sedan var pumpa en rätt ovanlig ingrediens. Halloween har fört in den i köket och nu fylls det hela tiden på med nya recept. Här har ni ett på ugnsbakad pumpa som är skapat ur kreativ tidsbrist.
pumpa-ugnsbakad-nov17
Nu är den perfekta tiden att hamstra pumpa. Halloween är över och kvar i diskarna står pumpor med potential att bli fantastisk mat istället för att sluta som ljuslgubbar. Ni vet väl att pumpor kan lagras i månader i rumstemperatur.
pumpa-ugnsbakad-nov17
En liten pumpa av sorten Uchiki Kuri blir perfekt att halvera och ugnsbaka. Ät med sked direkt ur skalet!

Min hittills ringa erfarenhet av pumpa har i alla fall lärt mig att den tjänar på att ugnsrostas. Smakerna koncentreras när vätska ångar av och när ytan får färg.

Till dagens innovation använde jag en liten pumpa, Uchiki Kuri, men det går säkert lika bra med större som i så fall skärs i kvartar eller generösa klyftor. Idén är att äta med sked direkt ur skalet, ungefär som en bakad potatis.

Min lilla pumpa på dryga kilot räckte till två personer. Låter mycket men när skal och kärnor räknas bort är det ungefär hälften kvar.

Världens enklaste pumparecept. Och så gott!

Ugnsbakad pumpa

2 personer

  • 1, 2 kg hel pumpa, t.ex uchiki kuri
  • olivolja
  • örtkryddor, t.ex. citrontimjan och rosmarin
  • salt

Tillbehör

  • färskriven lagrad ost
  • smör
  • rivet citronskal + några droppar pressad citron

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader.  Halvera pumpan och gröp ur kärnorna. Droppa lite olja over snittytorna. Strö över örtkryddor, färska eller torkade. Salta lätt och ställ in i ugnen med snittytan upp.
  2. Ta ut när pumporna fått fin färg och är helt mjuka efter cirka tjugo minuter.  Servera direkt i skalet med färskriven ost och en smörklick. Gott också med lite finrivet ska av citron och några droppar av citronsaften.

Vi åt pumpahalvorna tillsammans med stekt italiensk färskkorv, salsiccia. Riktigt gott! Tillhör du dem som gillar att pyssla med eget mathantverk så finns korvfixartips och  recept på korven här.  Allt gott Kat : )

Skördesallad strax före advent
Slottsstek - kungligt gott