Skördesallad strax före advent

29 november, 2017
novemberskord

Snart advent. Jul igen och inte hade jag en aning om att det fortfarande skulle vara skördetid. Varje dag har vi något på bordet hämtat från lotten. Späda gröna blad och rejäla rötter. Välkommen in i köket!

Fortfarande nybörjare och fascinerad över att odlingen bjuder så mycket mer än jag trott. Jag trodde att det handlade om några få prunkande sommarmånader och att det sen bara var att packa ihop. Men så är det inte. Fortfarande har jag massor kvar att hämta och det på friland, helt oskyddat.

Kolonilotterna bredvid är sedan länge öde, men jag skördar dagligen. Och hörrni, något är verkligen på tok i detta. Samtidigt som jag tar hem hela stockar med pärlband av trind brysselkål, gräver upp rotselleri och jättelik purjolök så står någon i livsmedelsaffären bara en bit därifrån och lägger fram samma sorts grönsaker med ursprungsadress Nederländerna. Finns det någon väg ur den galenskapen, eller?

novemberskord-nov17
Skörd varje dag sedan i april. Är inte det galet bra? För ett par år sedan trodde jag att skördetider var juli och augusti, men nu har vi ätit eget grönt varje dag åtta månader i sträck. Frilandsgrödor utan några extravaganser.

Hursomhelst, dagens skörd från min älskade lott stoppas i en sorts ljummen sallad som kan varieras i det oändliga. Idag får det nyskördade lysa rätt ostört. De gör sig så bra ihop att det räcker långt. I lådan hem idag hade jag: rotselleri, purjo, flera sorters kål, timjan, rosmarin och mangold.

Grova, rejäla grödor sånär som på mangolden.  Där kommer fortfarande späda blad som om det vore sommar. Mangold är en oväntad tuffing.

Det här är mer en idé än ett exakt recept. Ibland blir det lite mer av det ena eller andra, och det spelar ingen roll. Blanda som du vill helt enkelt. Jag ville ha in lite syra och sötma så det kom med ett äpple och en dressing med senapssting. Och såhär går det till:

Skördesallad i adventstider

 • rotselleri
 • purjolök
 • kål, jag hade grönkål, savoy och svartkål
 • mangold
 • vitlök
 • timjan
 • rosmarin
 • äpple

Dressing

 • lika delar grov osötad senap, honung och citronsaft
 • lite rivet citronskal

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 garder. Skala och skiva sellerin. Droppa över olja och salta lätt innan den åker in i ugnen. När sellerin fått fin färg efter ungefär 20 min tas den ur ugnen.
 2. Ansa och tvätta purjon. Skär i bitar. Ta bort grova mittnerver från kålbladen och strimla eller riv i bitar. Skölj mangoldbladen.
 3. Finhacka vitlök. Hetta upp en blandning av olja och smör i en stekpanna. Stek purjo och kål en kort stund innan vitlök och mangold får vara med. Strö över en aning salt. Inget ska bli brynt, bara mjukt och glansigt.
 4. Skiva äpple supertunt och lägg upp allt på ett fat. Blanda dressing och ringla över den.

Enkelt och mycket gott. Det ligger verkligen sanning i att det som är skördeklart samtidigt ofta samsas väl på tallriken. Smakerna är som gjorda för varandra.

Hälsar Kat : )

Lussebulle - avancerad och den bästa
Ugnsbakad pumpa - superenkelt, höjdargott