Frys fort – tina snabbt

5 november, 2018
skogtillbord-fryskött-nov18

Frys fort och tina snabbt. Eller strunta i att tina och stek direkt. Tvärtemot vad jag har lärt mig, men nu gäller: gör om, gör rätt. Och absolut, jag ger mig och steker burgarna direkt från frysen med gott resultat. Välkommen in i köket!

Det är inte bara jag. Vi är många som noga följt rådet att tina kött långsamt, men det ger inte alls bästa resultatet. Såhär ligger det till.

Kött innehåller mycket fukt och när vatten fryser bildas kristaller. Stora kristaller är en nackdel för de kommer att spränga köttets celler som då förlorar vätska. Den här kristallbildningen förekommer både vid infrysning och vid upptining.

Snabba ryck ger mindre kristaller som inte trasar sönder muskelcellerna. Under många år har det sagts att kött ska tina långsamt, men det stämmer alltså inte. Eftersom långsam temperaturförändring ger större kristaller säger nya forskarrön att fryspunkten ska passeras snabbt åt båda håll. För allra bästa resultat ska kött både frysas och tinas på kort tid. Svenskt kött kan berätta mer.

Köttet kan till och med tillagas utan att tinas först. Ingen väntan utan raka spåret direkt från frys till stekpanna. Det gäller i alla fall för skivat kött som biffar eller för färdigformade, frysta burgare.

Jag passar på att mala för att forma burgare och frysa när någon i min närhet haft jaktlycka eller när jag får tillgång till kött från djur som levt uteliv och betat här i närheten.

Burgare har oförtjänt rykte som mindre bra mat, men det behöver verkligen inte vara sant. Det handlar om köttkvalitet och om vad vi serverar till. Snabbt är inte alltid dåligt och med nya råd blir snabbmaten ännu snabbare och dessutom bättre. Är inte det bra så säg.

I morgon följer jag upp frystipset med recept på en oslagbar umamiburgare. Allt gott hälsar Kat : )

Umamiburgare - dagens rätt
Pumpasoppa och annat pumpagott