Umamiburgare – dagens rätt

8 november, 2018
skogtillbord-umamiburgare-nov18

Jag vet redan svaret så varför fråga. Burgare kommer att hamna högt på veckans middagsmeny. Barnens önskelista brukar börja där, vid burgarna. Gott javisst, men jag vill nytt och testar en variant. Idag serveras umamiburgare. Välkommen in i köket!

Umami ja, visst vet ni vad jag menar? Den femte grundsmaken som plockades in för ett antal år sedan. Fortfarande märker jag att den är aningen diffus och inte riktigt känd. Såklart finns den där i maten, men vad ska man leta efter? Surt, salt, sött och beskt är klockrena och tydliga, men umami?

Namnet har ett japanskt ursprung och betyder ungefär: välsmakande. Känns som en klen upplysning. Smaken av protein är en annan beskrivning. Mustig eller buljongliknande tycker jag personligen förtydligar en hel del vad det handlar om.

skogtillbord-umamiburgare-nov18
Umamiburgare är en rätt som ger november en aningen varmare känsla. Lite ombonad och hemtrevlig. Det är den omhändertagande femte grundsmaken som gör det.

Umami finns i en ren form som ämnet glutaminsyra. Smaken kan förpackas i burk och kommer då som natriumglutamat eller bara glutamat och i innehållsförteckningar står den som smakförstärkare med eget nummer: E621.

Men det är inte där vi ska leta idag för det här är smak som finns tillgänglig i vanliga livsmedel. Och idag väljer jag några få saker från en lång lista på naturlig umamistinna ingredienser.

Den som vill veta mer om den femte grundsmaken kan lyssna på P1 programmet Meny som gör en djupdykning i avsnittet här.

Känner att det här är precis de smaker som krävs för att lätta upp en novemberdag som gör skäl för namnet. Det blir stekt kött, bacon, lagrad ost, svamp, mjukstekt lök och soltorkade tomater. Dessutom lite majonnäs som får hänga på som kontrast. Och såhär går det till:

Umamiburgare

4 person

 • 4 burgare, kött eller vego
 • 1 stor gul lök
 • 1 paket skivad bacon
 • 150 gram champinjoner
 • 1 vitlöksklyfta
 • ett par kvistar hackad persilja
 • 1 knippa gräslök
 • 2 bitar soltorkad tomat
 • 1 dl majonnäs
 • 4 ostskivor
 • 4 hamburgerbröd

Gör såhär

 1. Skala och skiva löken tunt. Stek på medelvärme till fin färg. Den blir bara godare om den får ligga i pannan en stund, men då måste värmen sänkas.
 2. Stek baconskivorna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
 3. Skiva champinjonerna tunt och stek i smör. Salta och peppra lätt. Riv i vitlök och finhackad persilja strax innan du tar svampen från värmen.
 4. Finhacka soltorkad tomat och finskär gräslöken. Blanda tomat och gräslök med majonnäsen.
 5. Värm olja i en panna. Har du frysta burgare kan de läggas i utan att tina. Salta och stek till fin färg på båda sidorna. Sänk värmen och lägg på ostskivorna som får smälta innan du lyfter burgarna ur pannan.
 6. Bygg dina umamiburgare med löken på bottenbrödet följt av det osttäckta köttet, bacon på det och sedan svamp. Avsluta med en klick majonnäs på den övre brödhalvan och sedan är det bara att trycka ihop och hugga in.

Burgare är superlätt att göra själv. De behöver inte kryddas alls utan bara formas av fin färs från exempelvis nöt eller vilt. Jag brukar passa på att förbereda dem och frysa in när jag har tillgång till bra köttråvaror. Mer om fryst kött och hur det ska hanteras hittar du i inlägget här.

Vill du satsa stort och baka eget bröd så finns det ett recept på briocheliknande burgarbröd här. Och vill du testa en helt annan variant på burgare så kan du kika på receptet här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Sötpotatisfries - krispigt, trendigt
Frys fort - tina snabbt