Pulled köttburgare – en succé som håller

22 juli, 2017
pulled-juli17

En mattrend är helt etablerad. Pulled! För bara ett några år sedan visste ingen, men nu är rätten lika hemma som kåldolmar. Eller mycket mer hemma faktiskt. Och varför inte?  Så gott och så enkelt. Dessutom ett sätt att använda köttdetaljer vi varit lite skeptiska till. Idag blir det burgare på långbakat och välkryddat kött. Välkommen in i köket!

Årets frysrensning. Nu ska de tömmas för att fyllas på med nytt. Vi står inför skörd och jakt. Frysrensning låter det trist? Inte alls, nu blir det fest för många.

Jag samlar ihop alla köttdetaljer som passar för pulled. Framdelskött är säkrast. Tänk bog, karré, eller högrev beroende på vilken sorts kött du har. Jag kör på vilt, rådjur, dov, älg och vildsvin.  Fläskkött är ursprunget, ”pulled pork”, men egentligen är alla köttslag möjliga att hantera såhär. Det vill säga tillaga länge och kryddigt så att det blir söderfallande mört. Mer om hur olika köttdetaljer fungerar i köket kan du läsa i inlägget här och här.

Till er som tänker burgare och snabbmat kan jag bara säga, nix har du bråttom välj något annat. Det här tar tid. Men med planering är arbetsinsatsen liten. Egentligen ska den här rätten tillagas under lock på grill. För mig går det bort. Jag är ute efter resultatet med smakrikt kött som går att dra isär inte efter grillupplevelsen, just idag i alla fall. En lite rökig touch är gott och min kommer med rökt chili, chipotle.

pulled-juli17
Burgare är inte alltid snabbmat. Vi har jagat och odlat, skördat, bakat, gjort egen majonnäs, barbequesås och picklat. Slow,slooow snarare än fast, men snacka om att äta med känsla.
pulled-juli17
Köttet är långbakat i kryddig barbequesås. Brödet är bakat och så ska vi ha något till. Jag picklar för att få in något syrligt och så blir det hemgjord majjo. Besvärligt, nej det här är burgarens snabbaste tillbehör. Gurka och rödlök skivas och får ligga minst en timma i 1-2-3-lag: en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Länk till inlägg om egen majjo hittar du nedan.

Gör man rätten i ugn så sköter den sig själv. Det fungerar också bra att göra den dagen innan den ska ätas. Bra om det handlar om en måltid för många.

Vill du baka brödet själv så har du recept på ett briocheliknande burgarbröd här. Och egen majonnäs får du till på bara 15 sekunder som i inlägget här. Och nej, du behöver inte odla dina egna tomater för att göra det här. Tomater på burk fungerar alldeles utmärkt. Men nu kastar vi oss över köttet. Det blir en enkel och smakrik sås att tillaga köttet i. Och såhär går det till

Pulled burgare

 • 1 kg framdelskött, bog, karré, bringa eller högrev (räkna med 125-150 g per burgare)
 • 2 gula lökar
 • 4 vitlöksklyftor
 • 500 gram färska tomater eller 1 burk krossade
 • 1 msk honung
 • 1 msk balsamvinäger
 • 1 – 1 ½ tsk chipotlepulver (rökt chili)
 • 1 tsk mald spiskummin
 • salt

Tillbehör

 • Burgarbröd 1 el. två per person beroende på vilka som ska äta, farmor eller rugbylaget
 • Sallat
 • Tomatskivor
 • Majonnäs, se länk ovan
 • Picklad rödlök och gurka: Skiva och lägg i 1-2-3- lag minst en timma: 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten

Gör såhär

 1. Putsa köttet och dela eventuellt i bitar. Salta lätt och lägg åt sidan.
 2. Skiva lök och vitlök. Fräs lätt i olja innan du häller på tomater  och övriga ingredienser. Puttra ihop till en sås.
 3. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg köttet i en gryta eller form. Täck med lock eller folie och ställ in i ugnen. Låt stå två till tre timmar tills köttet är mört så att det enkelt kan dras och fördelas i trådiga bitar.
 4. Kontrollera ibland att det inte kokar torrt, då får du fylla på med vätska. Lite fond brukar bli bra.  Tillagningen ska vara fuktig och på slutet ska ”såsen” vara som en tjock smakrik barbecuesås att blanda med köttet. Inte för torrt inte rinnigt.
 5. Det här kan göras i god tid. Köttet kan värmas igen före servering. Lite trickigt att hitta ett snyggt sätt att lägga upp, men jag brukar ta upp köttet på en skärbräda och dra det i bitar. Sedan får alla bygga sina egna burgare och servera sig själva.

Perfekt till sommarfesten som man vill delta själv i. Grill är härligt, men det stjäl all ens tid och uppmärksamhet. Ibland kan det vara fint att bara mingla. Hälsar Kat : )

Slanggurka - en invasion som kräver variation
Broccoli - en knopp att älska