Slanggurka – en invasion som kräver variation

25 juli, 2017
gurka-juli17

Hjälp, vad händer. Jag står och tittar på de första små gurkkarten och gläds. Snart är det dags. Och redan dagen efter pockar de på min uppmärksamhet. Nu, plocka oss nu! Nästa dag är det samma sak och nästa. Vilken kraft! Här kommer några idéer och variationer på slanggurka. Välkommen in i köket!

Jag är en nyodlare. Fyra kolonilotter och ett för året alldeles nytt växthus. Hade ingen aning om vad ett växthus kan åstadkomma. Det växer med en fart och kraft jag inte ens kunnat drömma om.

Tomater är inga problem. De får gärna slå rekord. Tomater är lätt att ta tillvara för senare konsumtion. Jag fryser, kokar såser och gör ketchup. Men slanggurka är färskvara. Den passar inte att stoppa i förråden för senare användning. Slanggurka är för nu.

gurka-juli17
Jag var inte beredd på gurkkraften. Att det blir såna mängder. Härligt tillbehör och underbar t att ge bort en nyskördad solvam slanggurka.

Jag har fem plantor. Ha, inte ens när huset fylls av alla barnen kan vi äta i takt med produktionen. Men vi gör vårt bästa. Någon stor gurkrätt blir det varje dag. Och en del annat smått och gott. Här har ni några förslag:

Slanggurka – några varianter

  • Tzatziki, grekisk gurka som vi älskar. Så enkel och något alla gillar. Vanligt är att riva gurkan, men testa att variera enkelt genom att skära på ett annat sätt. Konstigt nog känns det annorlunda fast ingredienserna är desamma. Jag skär tunna skivor på längden. Blandar grekisk yoghurt med salt och vitlök. Sedan klickar jag den över gurkan som på bilden. Lite finstrimlad mynta på det. Gott!
  • En annan variant är asiatisk. Lite chilihet, frisk och aningen söt. Skiva eller hyvla en gurka tunt. Två om de är små. Blanda med 1 msk vinäger el. ättika, 1 msk ljus soja, 1 tsk socker, ½ tsk sesamolja, ½ tsk chiliflakes. Skär också ner ett par salladslökar eller blast från knipplök.
  • Picklar du rödlök till burgare och annat? Prova att skiva i en gurka bredvid löken.
  • Gurkvatten. Enkelt och fräscht till maten, efter bad, träning eller att bara ha på lut i kylen som sval, sockerfri dryck för varma dagar. Hyvla eller skiva gurkbitar i vatten. En extraknorr får du med ett några lättkrossade myntablad i karaffen.
  • Sätt in ett litet kar med örtsalt i växthuset och passa på att äta direkt på plats. Ingenting är egentligen godare.
  • Låt gurkan bli ett innan-maten-snacks. Enkel yoghurtsås att dippa i stavar, eller någon god olja och lite salt. Håller hungriga barn sysselsatta utan att de blir alldeles för mätta.
  • Jag brukar äter ofta en grön smoothie till lunch. Recept finns inte. Jag kör på känn, men det som behövs är en riktigt bra mixer eller ännu hellre en blender. Sedan stoppar jag i gröna grejer, ett savoy- eller grönkålsblad, en avokado, lite mangold, några persiljestjälkar, en stjälk selleri och ibland en liten gurka. Äppelmust på det och så är det bara att köra.

Jessikas snabbinlagda gurka skrev jag om i ett tidigare inlägg. Massor med dill, citron och senapsfrö i en 1-2-3-lag. Hur gott som helst till stekt strömming, till lax, till färsbiffar och till mycket mer. Receptet hittar du här.

Säkert har ni fler idéer om hur man bäst tar tillvara skörden. Dela gärna i en kommentar. Vi behöver många varianter för att fullt ut ta tillvara den välkomna gurkinvasionen. Hälsar Kat : )

Kanelbullekladdkaka - Så gott som det låter!
Pulled köttburgare - en succé som håller