Snabbinlagd gurka – Jessikas oemotståndliga

18 september, 2016
inläggning gurka

Inläggningstider. Det är liksom nu det ska ske. Men jag har lärt mig att hejda samlarimpulsen något och verkligen fundera. Vad är rimligt? Vad gör vi av med? Det blir färre burkar av vissa saker och en del får istället bli snabba inläggningar att njuta direkt. Här ska ni få ett kanonrecept att frossa i nu när slanggurkorna fortfarande är så fina. Tack Jessika för din supergoda gurka!

En bättre lunchrestaurang i en av landets större städer. Alltid vällagade och väl valda rätter med känsla för det lokala. Dessutom med en salladsbuffé som slår det mesta. På denna buffé stod en dag en stor doftande skål med gurka. Snabbinlagd slanggurka i generösa bitar. Jessikas gurka.

Den är mycket speciell eftersom det ska vara rejäla bitar av gurkan. Det ska riktigt knapra runt bordet. Inläggningen både doftar och smakar mer än inlagd gurka brukar. Gurksmaken finns tydlig, den har ett inslag av citron som ger en oväntad syra och så ska det vara mycket dill. Och våga släpp senapsfröet fritt! De är starka men ger angenäma små sting när man råkar tugga på dem.

Den var verkligen så god och eftersom jag satt med utsikt över buffén såg jag strömmen av lunchgäster som återvände till bordet för att ta ännu ett par bitar av den där knaprigt ovanligt goda gurkan. Och nu får ni den.

inläggning gurka
Det knaprar runt bordet när alla väljer att starta middagen med en bit snabbinlagd gurka. Ett gott betyg när det står en gryta och doftar bredvid.

Receptet är Jessikas, men här serveras den i min version. Inte för att hennes saknar något utan för att hon liksom många kunniga matmänniskor gav mig ett recept utan exakta mängder. Hennes recept sitter i smaklökarna och ni får plocka fram era. Jag berättar hur jag gjorde, men gör som Jessika och smaka dig fram till din perfekta kombination av syra, sälta och sötma.

Det ska vara slanggurka och min egenodlade som syns på bilden är faktiskt en slanggurka för odling på friland. Lite krokigare, lite knottrigare men med fantastisk gurksmak. Och såhär ser min version av gurkan ut.

Snabbinlagd gurka – Jessikas oemotståndliga

 • 700-800 g slanggurka, 2 st är lagom
 • 1 dl ättika
 • 2 dl socker
 • 3 dl vatten
 • ½ dl salt
 • 1 citron
 • 2 tsk gult senapsfrö
 • 1 stor knippa dill

Gör såhär

 1. Jag skalade några av mina gurkor som var lite beska, men det är inte nödvändigt. Skär gurkan i kvartar på längden och sedan ganska stora bitar rakt över.
 2. Blanda lagen: Ättika, socker och vatten. Rör i saltet och se till att både socker och salt löser sig. Pressa i saften från citronen och häll i senapsfrö. Hacka och lägg i det mesta av dillen. En del kan sparas till servering.
 3. Lägg i gurkan och som ska var täckt av lag och låt stå i kylen minst ett par timmar. Det här är ingen inläggning att spara utan bäst är det samma dag eller dagen efter.
 4. Lägg på lite extra finskuren dill före servering och ät den till en spröd panerad fisk, en gräddig viltgryta, till pannbiff, köttbullar eller till allt där en inläggning kan passa.
 5. Och som sagt, smaka av. Kanske passar det dig att öka på saltmängden eller att lägga till lite mer citron.

Klicka på de blå länkarna så kommer du direkt in på recept som gurkan passar fint till. Kika gärna på inlägget om färsbiffar , eller på det som presenterar en god, gräddig viltgryta , eller varför inte testa  den perfekt panerade fisken.

Till dig som vill prata mat säger jag välkommen! Har du frågor eller idéer att dela så lämna en kommentar så svarar jag direkt! Hälsar Kat : )

Skördesallad - sista rycket
#blåbärsglass #superenkel #gudomlig