Skördesallad – sista rycket

22 september, 2016
skördesallad

Precis när jag börjat lägga ner och packa ihop så drar det igång igen. Det växer så det knakar. Kolonin spritter av nyfunnen kraft. Grönsakerna går in för en andra andning. Samtidigt som naturen givmilt delar. Äntligen hittar jag kantareller, nyponen är som stoppljus och äpplena ropar från träden: Här, plocka mig! Och jag skördar. Kommer hem med en minst sagt blandad korg som får bli en skördesallad – sista rycket. Välkommen in i köket!

Vad är det som händer? Min koloniodling har satt fart igen fast den borde falna om man tittar i kalendern. Jag har varit slarvig med vattningen här sista veckorna och det har resulterat i mjöldagg på bönor och sockerärtor. Därför klippte jag helt sonika av större delen av plantorna för att kompostera och tänkte sedan gräva ner resten. Men oj, bara på ett par dagar sköt de långa skott med blommor och nu skördar jag igen.

Och squashen! Helt galen! Min stora planta hade två rankor, men nu har den slängt ut tre till som ger nya fina, späda frukter mest varje dag. Morötterna jag sådde sent och hade givit upp hoppet om är plötsligt skördeklara och alltihop är som en grönsaksdröm i början av juli.

Till detta en generös natur. Äntligen svamp efter lång torka. Och nyponen!  Nu är de som allra bäst!

Bestämde mig för att plocka allt jag kunde hitta och servera i en sallad. Blandat vilt och odlat. Det blev verkligen en blandad sallad med en del ingredienser man kanske inte ofta använder just i sallad, men jag lovar att det blev en bra stund. Hela plockrundan, tillagningen och måltiden. 10 av 10!

skördesallad, galleri
Kolonilotten exploderar i växtkraft. Sista rycket! Squashen som hade en ranka slänger ut fem nya och bönorna jag klippte ner har dragit igång med nya blommor och späda bönor är på gång. Nu gäller det!

Här kommer en liten inspirationsbeskrivning av min sallad. Säkert kan man göra den på tusen olika sätt och jag kan rekommendera idén. Den att samla det man kan direkt på plats  för att sedan förädla och blanda ihop. Såhär gjorde jag min variant:

Skördesallad – sista rycket

 • Äpple – i supertunna skivor
 • Nypon – halverade, urkärnade
 • Kantareller – smörstekta
 • Squash – halverad på längden, eller skivad, lätt, snabbt smörstekt.
 • Bondbönor – hastigt smörstekta
 • Harecots verts- hastigt smörstekta
 • Kronärtskocka – putsad, skuren i kvartar, smörstekt
 • Morötter – små halverade på längden, hastigt smörstekta
 • Sallat – sköljd
 • Spenat – sköljd
 • Krondill – plockade frön
 • Surdegsbröd – smörstekt i skivor, vitlöksraspade, skurna till krutonger
 • Rökt fläsk – tärnat, knaperstekt

Det där kändes som många moment, men såklart stekte jag grönsakerna hastigt tillsammans. De ska fortfarande vara krispiga, inte alls genomstekta. Det var verkligen inte krångligt och som sagt man gör som man vill. Tanken är en skördesallad med trevlig, rofylld höstkänsla.

Någon dressing hade jag faktiskt inte. Äppelskivorna gav fin syra och sälta kom från fläsket.

Till er som ilsknar till och inte har en lott eller en skog runt knuten kan jag bara rekommendera att leta i närheten. Det poppar faktiskt upp lantbutiker och lokala marknader på många platser runtom. Ibland lite blyga och försiktiga så det lönar sig att leta. Jag håller tummarna. Nyskördat är guld värt!

Och till er som vill prata mat säger jag välkommen! Skriv en kommentar! Ställ en fråga, dela en idé eller berätta en liten mathistoria. Jag finns på plats och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Fina Ks knapriga nötkrokant
Snabbinlagd gurka - Jessikas oemotståndliga