Sötpotatisfries – krispigt, trendigt

11 november, 2018
skogtillbord-sötpotatisfries-nov18

Sötpotatisfries i heta, krispiga stavar. Doppa i chilimajonnäs, ät och känn dig syndigt nöjd. Jag tror att det räcker som lockbete. Välkommen in i köket!

De finns överallt. Inte en krog saknar sötpotatisfries på menyn. Det här är verkligen en explosionstrend. En del av hajpen är säkert nyheten i sig. Sötpotatis är en av grödorna som snabbt växer i popularitet. Ofta ställs den mot potatisen i en sorts kamp om tronen, men varför? Kan vi inte bara gilla båda. De är ju egentligen inte ens särskilt lika utan borde kunna samsas sida vid sida som vilka grönsaker som helst.

Vissa användningsområden är desamma annars olika i smak, utseende och släkt är de inte alls. Båda passar att strimla och fritera eller ugnssteka till krispiga fries, men tillagningen skiljer sig en del.

skogtillbord-sötpotatisfries-nov18
Inte en krogmeny saknar dem, sötpotatisfries är självklart. Men varför vänta in ett resturangbesök när det är så enkelt att fixa hemma.

Jag kör mina sötpotatisfries i ugnen. Ofta står det i recept att de ska skalas, strimlas och läggas i vatten minst en timma för att stärkelsen ska försvinna. Men jag är osäker. Möjligen blir de krispigare efter blötläggning, eller? Faktum är att sötpotatis faktiskt innehåller betydligt mindre stärkelse än vanlig potatis däremot mer socker.

Kan det vara så att tipset om blötläggning har börjat spridas från den ena till den andra på helt fel grunder? Sötpotatisen tar åt sig en del av vattnet som rimligen borde göra den segare snarare än krispigare.

Jag struntar i att blötlägga, men är noga med ett annat moment, nämligen det att vända strimlorna i potatismjöl. Mjölet ger fin yta tillsammans med het olja.

Ett definitivt säkert sätt att göra superkrispiga fries, av sötpotatis eller potatis för den delen,  är att dubbelfritera. Men nej, där går min gräns. En gång räcker. Vi äter dem som tilltugg till burgare eller till en köttbit. Gärna med hemgjord majonnäs, smaksatt med chili, vitlök eller ost.

Sötpotatisfries

 • 1 medelstor sötpotatis per person
 • potatismjöl
 • rapsolja
 • salt

Majonnäs – den snabba

 • 1 ägg
 • 1 msk dijonsenap
 • ½ tsk salt
 • 2 ½ dl rapsolja

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och skär den i pommesstora strimlor. Lägg upp på en tallrik och pudra över potatismjöl. Vänd strimlorna så att mjölet kommer åt överallt.
 2. Lägg upp på plåt klädd med bakplåtspapper och se till att strimlorna ligger skilda från varandra. Ringla över lite olja och strö över ett par nypor salt. Ställ plåten i ugnen och låt stå 15 min.
 3. Ta ut och vänd för att sedan låta dem gå ytterligare 10 – 15 min. De ska få fin färg, men inte brännas. Var uppmärksam det kan gå fort eftersom de innehåller en del socker. Salta och servera direkt.
 4. Majonnäsen går på ett ögonblick att göra med en stavmixar. Lägg alla ingredienserna i mixerns behållare. Sätt staven i behållarens botten. Kör igång och dra staven sakta uppåt. På bara några sekunder har du en krämig, blank majonnäs.
 5. Majonnäsen klarar sig minst en vecka i kylen och förmodligen går inte allt åt till frisen om ni inte är många. Smaksätt så mycket du behöver och spara resten. Rör exempelvis i lite chilipasta, sambal oelek. Vitlök och lite lime är ett alternativ eller riven ost.

Till er som odlar säger jag bara: Gör det! Odla din egen sötpotatis. Jag fick en fin skörd i år och kommer definitivt att satsa ännu större nästa sommar. Det finns särskilda sorter anpassade för vårt klimat och är du nyfiken så kolla på inlägget här.

Vill du istället satsa på vanliga, men garanterat krispiga pommes så har jag ett inlägg om det här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Sötpotatis - egen skörd
Umamiburgare - dagens rätt